• Marc Vales s'imposa a Robert Lewandowski en una pilota dividida. (Foto: Xavi Miró / FAF)
Per Eduard Piera, 12/11/2021 A LES 22:38

Andorra mira de fit a fit a Polònia tot i jugar amb 10 homes tot el partit

Andorra la Vella.- La controvertida expulsió de Ricard Fernàndez 'Cucu' als 15 segons de partit ha canviat com un mitjó el context de l'Andorra-Polònia i ha aplanat el camí del conjunt de l'Europa de l'Est cap al triomf, que s'han acabat imposant per ... després d'aprofitar el desconcert creat per la decisió inicial i deixar el partit vist per sentència al primer quart d'hora.

Andorra havia sortit a complicar el partit a Polònia, que necessitava el triomf per tal d'assegurar la classificació pel Mundial de Qatar 2022. El seleccionador nacional, Koldo Álvarez de Eulate, havia plantejat una teranyina, que començava amb la segona titularitat consecutiva del porter del Villarreal, Iker, una línia de cinc en defensa, liderada per Marc Vales, una de 4 al centre del camp en la qual Marc Pujol tenia llibertat de moviments per actuar, en ocasions com a segon punta, i a Cucu sol a la davantera. Això perì ha durat 15 segons, el que ha passat des de la sacada inicial fins la pressió que ha acabat amb topada del mateix Cucu amb el central Glik i l'expulsió de l'andorrà.

L'àrbitre, l'escocés John Beaton, ha tret la targeta vermella en el que ja s'ha convertit en una de les expulsions més ràpides de la història del futbol. Mentre tant, cares de sorpresa al Nacional, encara sense entendre exactament què havia passat. Aquest fet ha estat un cop moral per als de Koldo, que en aquest nou context, han encaixat dos gols en el primer quart d'hora. El primer, l'ha marcat, qui si no, Robert Lewandowski, que ha rebut dins l'àrea i ha afusellat Iker, als cinc minuts de partit; 0-1. El segon gol polonès s'ha produït als 11 minuts, quan Jozwiak ha enviat al fons de la xarxa una centrada lateral, 0-2. Al quart d'hora, Iker ha evitat el tercer amb una brillant estirada a un xut des de la frontal.

El partit però ha estat d'allò més rar, i amb l'arbitratge de l'escocès en tot moment en el punt de mira, amb decisions difícils d'entendre. Als 25 minuts, Marc Pujol ha caigut després de rebre un cop a la cara de Klich, que el col·legiat ha resolt traient targeta groga a tots dos jugadors. Passada la mitja hora, una contra d'Andorra, pujada per Aláez que ha acabat amb una falta al mig camp, ha acabat amb targeta groga per ell mateix per protestar que a l'infractor no l'havien amonestat.

Dos gols en pocs segons
Polònia, tot i tenir un jugador més, no s'ha trobat còmoda amb una Andorra molt generosa en la pressió. El marcador ja no s'ha tornat a moure fins al minut 45. Marc Vales ha pentinat una falta lateral servida per Cervós i ha sorprés Szczesny, 1-2. Però a la jugada immediatament després, tota la defensa andorrana s'ha quedat aturada després d'una topada dins l'àrea local, l'àrbitre assistent també, i Polònia ha enviat la pilota al fons de la xarxa. Iker ha plantat la pilota per servir la falta, mentre l'assistent d'aquella banda no corria cap al centre del camp, donant la raó al porter. Però l'escocès ha assenyalat el centre del camp i ha donat un gol més que dubtós, 1-3. Tot seguit ha assenyalat el camí dels vestidors enduent-se una sonora xiulada.

El segon acte ha començat amb Andorra molt ben posada sobre el camp, i complicant la circulació de pilota polonesa. A més a més, els de Koldo han amenaçat amb dos contracops que finalment s'han resolt sense problemes per als visitants. No obstant això, la primera rematada amb perill ha estat blanca, i ha obligat, un altre cop, a Iker a lluir-se. Als 55 minuts, l'àrbitre ha assenyalat fora de joc en una puntada llarga que ha acabat als peus de Milik, que havia aconseguit marcat.

Un dels moments del partit s'ha produït als 62 minuts de partit, quan el capità, Marc Pujol, ha deixat el seu lloc al terreny de joc al jove Albert Rosas, que d'aquesta manera ha fet el seu debut oficial en la selecció absoluta. El carrusel de canvis que s'ha produït durant els minuts següents a refredat una mica el partit, tot i que la batucada que hi havia a la tribuna del Nacional s'encarregava que els ànims no decaiguessin. Sobre el verd, Iker Àlvarez continuava a la seva, aturant pilotes i despenjant centrades.

En aquest context, els gols només podien arribar a pilota parada, i així ha estat, Al 72 de partit, un córner botat per Zielinski ha trobat a Lewandowski que amb un subtil cop de cap al primer pal, ha enviat la pilota molt a prop de l'escaire del segon. Tot i els canvis, Andorra començava a acusar el fet de jugar amb un home menys des dels 15 segons de partit, i els de Koldo s'han vist obligats a fer una passa endarrere, fins que l'àrbitre ha xiulat el final del partit.

FITXA TÈCNICA:

Andorra:
Iker; Moi San Nicolás (Èric de Pablos, 84'), Llovera, Marc Vales (Àlex Martínez, 66'), Alavedra, Cervós (Marc Garcia, 84'); Clemente (Cristian Garcia 66'), Marcio Vieiera, Marc Pujol (Albert Rosas, 62'), Aláez; Cucu.

Polònia: Szczeny; Rybus, Glik, Berezinsky; Klich (Piatek, 63'), Krychowiach (Linetty, 63'), Jozwiak, Frankowsi (Cash, 63'), Zielinsky (Szimansky, 86'); Lewandowski i Milik (Swiderski, 76').

Gols: 0-1 Lewandowski (8'), 0-2 Jozwiak (11'), 1-2 Marc Vales (45'), 1-3 Milik (45'+2'), 1-4, Lewandowski (72'),

Àrbitre: Jonh Beaton (Escòcia), assistit per David Roome i Alan Mulvanny. Ha amonestat a Marc Pujol (22'), Klich (22), Aláez (37), Marcio Vieira (40), Krychowiach (60'). Ha expulsat a Cucu als 15 segons de partit.