Carregant...

Detall de notícia

  • Dos dels alumnes del curs Goalkeeper B de la UEFA escoltant Miguel Ángel España. (Foto: Xavi Miró / FAF)
Per Eduard Piera, 19/03/2022 A LES 15:55

El porter al centre del camp

Escaldes-Engordany.- El futbol ha evolucionat. I amb ell, el joc dels porters. El canvi de normativa aprovat el 1992, i que es va posar en pràctica en temporades posteriors, que impedia que es pogués passar la pilota al guarda meta i que aquest l'agafés amb les mans, va suposar una evolució espectacular, que en definitiva va convertir-lo en un jugador de camp que vestia diferent. El joc de peus, i no només la potència de la sacada, van esdevenir un dels ítems amb els quals es va començar a valorar un porter.

No obstant això, no va ser fins al cap d'una dècada en què aquesta gran evolució va començar a arribar a les metodologies d'entrenament. "Abans, tothom estàvem acostumats que l'entrenador digués: porters, aneu pel vostre compte i ja us avisaré" recorda el responsable de l'entrenament dels 'arquers' de la selecció espanyola de futbol i ex del Rayo Vallecano, Miguel Ángel España. Era evident que, en aquells anys, l'entrenador especialitzat en aquesta matèria era més un xutador que no pas una altra cosa, ja que la varietat d'exercicis no era molt gran, les instal·lacions no eren les més adequades ni tampoc s'havia definit el què entrenar. En aquest moment, figures com la de Luis Llopis o José Sambade van resultar cap dalts en aquesta evolució.

"Avui en dia, l'entrenador de porters no té res a veure amb aquelles figures d'abans" reflexiona l'homòleg d'España a la FAF, Eloy Casals. "En els entrenaments d'avui en dia, el porter està al centre. I evidentment que hi ha estones de xut, blocatge i repetició, però també s'entrena situacions de partit, i les estones que es fan fora del grup són molt més curtes" afegeix el preparador de la RFEF. A més a més, el joc de peus forma part ja de les rutines de qualsevol entrenador de porters. No obstant això, l'ex jugador del Rayo destaca que "nosaltres hem de ser capaços d'entrenar un porter tan perquè entengui i pugui participar en un joc com el del Barça o de l'Atlético de Madrid".

Cal recordar que, a partir de la temporada 23/24, la UEFA en certs nivells, exigirà ja que els entrenadors de porters tinguin la titulació oficial que es va impartir la setmana passada a les instal·lacions de la FAF. "En la nostra feina, estem plenament integrats en el cos tècnic i aportem la nostra visió tant en els plantejaments tàctics com en les jugades a pilota parada" diu España, deixant més que clar que la figura del xutador de pilotes ha passat a la història. "Al final, un porter és un jugador de camp que utilitza les mans" afegeix el tècnic espanyol, però deixa clar que "malgrat totes les innovacions i canvis en el joc, no hem de perdre mai de vista la funció essencial del porter: aturar pilotes".

De cara al futur, Casals explica una de les aportacions que va fer al curs Javi Barbero, entrenador de porters de l'Alavés, que va indicar que en el futur "podem tenir entrenaments amb ulleres de realitat virtual, per tal de millorar aspectes determinats del joc o reaccions". Tal vegada, això està molt més a prop del que sembla.