• Berto Rosas intenta un xut des de la frontal de l'àrea. (Foto: Xavi Miró / FAF)
Per Eduard Piera, 10/06/2022 A LES 22:47

Primera victòria d'Andorra a la Nations League amb un gol digne del Puskas

Andorra la Vella.- Andorra ha aconseguit la primera victòria de la història en les tres edicions de Nations League disputades fins la data, amb un gol digne del premi Puskas de Chus Rubio. La tricolor tenia avui un d'aquells partits que no està tan acostumada a jugar. Aquells on el rival no assumeix, per se, el domini del joc i els de Koldo Álvarez de Eulate han de fer un pas endavant. Conscient d'aquesta nova situació, i tenint en compte la baixa de l'ànima de l'equip, Marc Vales, que es va lesionar en el partit al camp d'Estònia, el seleccionador ha donat entrada al seu lloc a Marc Rebés, acompanyant-lo d'Alavedra i Llovera en aquest triple central a que ens té acostumats. No obstant això, l'elecció de Rebés no ha estat casual, ja que amb el 4 a l'esquena, la seva tendència natural era incorporar-se com a pivot per davant de la defensa, amb el que pràcticament Andorra formava amb un 4-1-4-1 tota l'estona, tenint així superioritat al centre del camp davant el 3-4-3, amb els extrems tancats buscant les descàrregues de Frick, plantejat per Liechtenstein. I Koldo ha aconseguit el que volia, perquè Andorra ha marcat el tempo del partit.

Als dos minuts de joc Andorra ha tingut ja la primera ocasió clara de gol. Una internada per banda d'Alàez ha acabat amb una passada endarrere que no ha trobat rematador. Només un minut després, una jugada idèntica, en aquesta ocasió conduïda per Bernat ha acabat amb la pilota a la frontal sense que cap local pogués connectar el xut. I, acte seguit, un mal refús del porter Büchel, l'ha deixat fora de la porteria, fet que ha intentat aprofitar Marc Pujol, des d'uns 40 metres, per superar-lo per dalt, però la pilota ha sortit per sobre el travesser. Domini absolut andorrà en els primers minuts de joc. Però, coses del futbol, en la primera aproximació de Liechtenstein ha aconseguit marcar el 0-1. Una falta lateral centrada a la frontal de la petita ha acabat amb un rebuig curt de Gomes i la pilota al fons de la xarxa. No obstant això, el VAR ha intervingut per indicar fora de joc de Beck i deixar el partit amb empat.

Després de l'ensurt, la tònica del partit ha estat la mateixa. Andorra amb el control de la pilota i rondant la porteria de Liechtenstein, que només intentava sortir amb pilotades llargues des de la zona de centrals. Als 24 minuts, Jordi Alàez ho ha intentat amb un xut que ha pogut rebutjar el porteri. I només dos minuts més tard, una mala passada endarrere apunt ha estat d'acabar en autogol. Ja als 32 minuts, Berto Rosas s'ha emportat una pilota dividida i ha conduit un contracop. Rosas no s'ha acabat de decidir a centrar al segon pal, on entrava sol Bernat, i la jugada ha acabat sense més perill. Per intentar aturar les constants arribades d'Andorra, Martin Stocklasa, el seleccionador visitant, ha introduït un canvi abans d'arribar al descans. El central Wolfinger ha deixat el seu lloc a Meier, i Liechtenstein s'ha reestructurat passant a una defensa de quatre, i establint un més acadèmic 4-4-2. Ja en el minut 42, un córner assajat ha acabat amb un xut de Chus Rubio que ha sortit a la dreta de Büchel per poc. Sense que el marcador canviés, s'ha arribat al final dels primers 45 minuts de joc.

Després del pas pels vestidors, el partit ha seguit amb la mateixa dinàmica. Tant és així que en el minut 49 de joc, Andorra ha aconseguit marcar. Una centrada rasa des de l'extrem esquerra de Cervós, ha acabat a peus de Berto Rosas, que de primeres ha enviat la pilota al fons de la xarxa. L'àrbitre assistent però ha aixecat la bandera indicant fora de joc i el VAR n'ha ratificat la decisió. Es mantenia així l'empat a zero. Koldo ha plantejat una variant tàctica, i ha trencat el 4-5-1 per avançar Marc Pujol fins la punta d'atac, formant un 4-4-2, tot intentant aprofitar la feblesa amb pilota dels dos centrals visitants. Liechtenstein ha intentat respondre i en el 51, una jugada trenada en el front d'atac ha acabat amb una potentíssima rematada des de la frontal de Frick, però que no ha agafat la rosca que el 7 volia i s'ha perdut lluny de l'escaire. A més a més, per ratificar el canvi de sistema, Koldo ha retirat a un cansat Pujol per donar més velocitat a l'atac amb l'entrada de Ricard Fernàndez 'Cucu'. I precisament aquest jugador ha estat a punt de marcar en la primera jugada que ha connectat amb Rosas. Cucu, però s'ha quedat sense angle després que el control li quedés llarg.

Koldo encerta amb els canvis

Passat el quart d'hora de la segona part, una pilota divida on Víctor Bernat i Beck han entrat amb tot, ha acabat amb ambdós jugadors a terra, adolorits, i el VAR revisant una possible expulsió del local, que finalment ha acabat només amb targeta groga. Als 67 de joc, Andorra ha vist com se li anul·lava un altre gol. Bernat ha cedit de cap per Cucu, qui des del segon pal i de xilena, ha cedit endarrere per Rosas que ha rematat. El vídeo arbitratge ha mostrat, però que Fernàndez estava més avançat en el moment que Bernat ha enviat la passada. Però, al minut 75, davant la sorpresa generalitzada del Nacional, l'àrbitre ha aturat el joc i el VAR ha anunciat una comprovació per una possible mà dins l'àrea visitant després que Malin rebutgés un xut de Cucu, que havia passat desapercebuda. Després de revisar la jugada presencialment, Kajtazovic ha assenyalat el punt de penal. Alàez ha agafat la responsabilitat i amb una fuetada a la seva dreta, fregant l'escaire, ha batut Büchel per fer pujar l'1-0 al marcador.

Amb l'avantatge al marcador, Rebés ha fet un pas endarrere, incrustant-se entre els centrals, conscient que Liechtenstein bombejaria més pilotes. Però, la jugada del partit s'ha produït als 83 de partit. Des del camp propi, en la zona del lateral dret i des d'uns de 60 metres, Chus Rubio ha rebutjat una pilota amb molta potència i efecte, que s'ha anat tancant i enverinant fins a superar un descol·locat Büchel per fer pujar el 2-0, davant la sorpresa i alegria de la parròquia local. Sens dubte, Rubio ha marcat un dels gols que pot ser candidat al Premi Puskas al millor gol del 2022. Ja amb el partit encarrilat, Koldo ha donat minuts a Ilde Lima, que continua engrandint la seva llegenda, i ha substituït al sempre incisiu Berto Rosas. Ja amb el temps complet, Meier ha retallat distàncies i ha fet pujar el 2-1. Encara n'ha tingut dues més els visitants, posant l'ai al cor a l'afició local tot penjant pilotes i aprofitant la superioritat física dels seus jugadors. Però, finalment, el marcador ja no s'ha mogut més. Primera victòria per Andorra en la història de la Nations League. Ara, Andorra empata amb 4 punts amb Moldàvia en la segona posició del grup que domina Letònia amb 9 punts.

FITXA TÈCNICA:

Andorra: Gomes; Chus Rubio, Llovera, Alavedra, Marc Rebés, Cervós; Aláez (Ludo, 85'), Xavi Vieira (Marcio Vieira, 79'), Marc Pujol (Cucu, 58'), Víctor Bernat (Marc Garcia, 79'); i Rosas (Ilde Lima, 85').

Liechtenstein: Büchel; Grünenfelder, Malin, Wolfinger (Meier, 40'); Graber, Sele (Noah, 46'), Lüchinger, Netzer (Marxer, 77'); Beck, Hasler i Frick (Kollman, 77').

Gols: 1-0 Jordi Alàez (p) (78'), 2-0 Chus Rubio (82'), 2-1 Meier (93').

Àrbitre: Nejc Kajtazovic (Eslovènia) assistit per Grega Kordez i Robert Vukan, ambdós d'Eslovènia. Com a quart àrbitre Admir Sagrkovic (Eslovènia) i al VAR Aleksandear Matkovic (Eslovènia). Ha amonestat a Sele, Graber i Víctor Bernat.

Estadi Nacional: 932 espectadores.