• Hamza marra l'u contra u amb Radelic només començar el partit. (Foto: RC Audiovisuals)
Per Eduard Piera, 14/07/2022 A LES 21:38

La falta d'efectivitat condemna l'Atlètic Escaldes

Andorra la Vella.- L'Atlètic Escaldes ha caigut eliminat en la primera ronda de la Conference League contra el Gzira United. A simple vista, que un equip de Malta en pugui eliminar un d'Andorra, tenint en compte els pressupostos podria no sorprendre a ningú. Però el futbol ha demostrat que sobre el verd tot s'equipara i els de Fede Bessone han merescut tenir una millor sort amb el joc i les ocasions que han practicat. Avui mateix, els blaus han disposat de fins a 6 ocasions clares de gol i no n'han aconseguit transformar cap. Per contra, els maltesos han marcat en l'únic xut a porta amb perill que han fet, a la pròrroga. Un gol que, després de l'empat de l'anada, val una eliminatòria.

Ben aviat l'Atlètic ha tingut una oportunitat per decantar l'eliminatòria. Al minut 5, Hamza, des de segona línia ha sorprès amb una internada pel centre, trencant ben bé peli mig la defensa del Gzira. Amb tot a favor per batre al porter en l'u contra u, el seu remat ha sortit fregant el pal envoltat d'un Ohhh generalitzat entre la grada i la banqueta locals. Bons minuts inicials dels de Fede Bessone que han sortit més ben plantats al camp que els maltesos. El 4-3-3 plantejat pel tècnic local, sustentat en una possessió calmada i en l'aprofitament dels passadissos exteriors ha complicat molt el joc dels blancs, que fiaven tot el seu bagatge ofensiu en la potència física de la seva tripleta atacant. A més a més, la ràpida pressió després de pèrdua per part dels escaldencs ha complicat qualsevol intent de contra d'un Gzira sense massa idees en els primers compassos de partit.

Passat el quart d'hora de partit, una indecisió entre el porter i la defensa local ha estat a punt de costar un disgust a l'Atlètic. Una pilota llarga a l'esquena de la defensa, l'ha lluitat Jefferson que, davant la mitja sortida de Ruiz, ha obligat Sánchez a creuar-se i topar amb ell. Els visitants han demanat penal, mentre que l'àrbitre, Vitaly Romanov, ha interpretat càrrega legal. En la jugada següent ha arribat la primera targeta del partit; Mendoza ha arribat tardíssim en una pressió a mig del camp i ha impactat amb duresa contra López, que havia baixat a rebre. Targeta groga. Amb aquest guió de partit, els locals es trobaven còmodes. La pilota circulava d'un costat a l'altre, per trobar el moment de buscar a Garrido o Martínez en profunditat. En una d'aquestes, Garrido, perseguit per Marcelo Dias, ha rebut i enfilat línia de fons, sent frenat pel jugador de l'equip maltès amb un cop de colze, que ben bé hagués pogut ser vermella.

La primera ocasió clara per als visitants ha arribat als 29 de joc, després de la pausa per hidratació. Un seguit de rebots a partir d'un mal rebuig de Cisteró han acabat amb una pilota centrada tova sobre l'àrea local, que ha rematat Kolega impactant contra Maffeo i acabant a córner; el servei de cantonada s'ha llençat sense conseqüències. Al minut 41 de joc, l'Atlètic Escaldes ha tingut una altra gran ocasió. Una bona jugada per la dreta de Maffeo, ha acabat amb una assistència d'aquest per Àlex Martínez, que ha arribat fins la línia de fons per assistir ras, net, al punt de penal on esperava Pérez per rematar. El seu xut, entre rebots ha quedat mort a la frontal de l'àrea petita, i allí, a porteria buida, López anava a completar la jugada quan ha rebut una puntada de peu. L'àrbitre no ha xiulat penal. Aquesta però no ha estat l'única de l'Atlètic en aquest tram final de primera part, doncs dos minuts més tard, Ivan Garrido ha assegut a dos rivals arrancant en la zona de l'extrem esquerra i ha enviat un xut amb rosca de costat a costat, que ha obligat a volar al porter visitant Radelic, que ha enviat a córner. En el servei de cantonada, la seva defensa l'ha salvat a ell, qui s'havia empassat la centrada. Malgrat els esforços locals, s'ha arribat al descans amb empat a zero.

Baixa el ritme
La segona part ha arrencat exactament igual que la primera, amb una ocasió claríssima dels locals. En aquesta ocasió ha estat Sylvain López qui ha enviat una rematada fora, després de rebre sol a l'àrea. Només dos minuts més tard, una nova internada des de l'extrem esquerre de Garrido, ha acabat amb una dura rematada que el porter maltès ha aconseguit rebutjar. Ocasions sense encert d'un Atlètic Escaldes que podia haver deixat l'eliminatòria sentenciada als 50 minuts de joc. No obstant això, el 0-0 en el partit i l'1-1 en l'eliminatòria era el que continuava manant. Per tal que no decaigués el ritme, Bessone ha mogut la banqueta i ha donat entrada a Xavi Puerto i Bolívar enlloc de Hamza i Àlex Martínez. Restava mitja hora de partit. Els canvis i el cansament acumulat, sumat a la calorada han fet baixar la intensitat del partit, que ha vist com queien els minuts, un darrere l'altre, sense que hi hagués cap aproximació destacable en cap de les dues porteries. A punt ha estat de trencar l'empat Puerto, a la sortida d'un córner, però la seva rematada ha marxat a un pam del pal. I tot i els tres minuts d'afegit, s'ha arribat al final amb empat, fet que tenia una conseqüència directa: pròrroga.

El temps extra no ha ofert un canvi de dinàmica significatiu. L'Atlètic tenia les ocasions més clares davant un Gzira que no mostrava cap mena d'intenció atacant, més enllà de les pilotades llargues de la defensa. En aquest context, Gemelson ha tingut l'1-0 a les seves botes, però la rematada no ha pogut superar Radelic, el millor dels seus. I el que és el futbol. El Gzira United ha marcat en el primer xut a porta que ha fet en tot el partit. Una pèrdua de Xavi Puerto en el centre del camp ha agafat l'Atlètic sortint i completament descol·locat, fet que ha aprofitat l'acabat d'entrar Borg per enviar una passada llarga, a l'esquena de la defensa que Jefferson, desaparegut fins al moment, ha rebentat de primeres, i ha batut un immòbil Ruiz; 0-1 quan només quedava la segona part de la pròrroga. Els blaus necessitaven el que no havien tingut en tot el partit per continuar vius i forçar els penals: efectivitat.

A partir del gol però, el Gzira United ho ha tingut molt clar i pràcticament no s'ha jugat a res. Per art de màgia, els bessons dels de blanc han començat a pujar i les lipotímies amb les constants caigudes i pèrdues de temps han estat la tònica general. Malgrat això, els de Fede Bessone han aconseguit crear dues ocasions clares de gol en la figura de Xavi Puerto. La primera, s'ha topat amb Radelic, mentre que la segona, amb tot de cara per marcar, se n'ha anat fora després de no poder connectar bé un remat amb la cama esquerra. Els nervis han imperat en els darrers instants de partit, però el marcador no ha canviat. El gold e Jefferson ha tombat l'Atlètic.

FITXA TÈCNICA:

Atlètic Escaldes: Ruiz; Maffeo, Sànchez, Morales (Eric Ruiz, 73'), Cisteró; Pérez, Hamza (Xavi Puerto, 62'), Alonso (Gemelson, 88'); Àlex Martínez (Bolívar, 61'), Guillaume López i Garrido (Rodri, 88').

Gzira United: Radelic; Marcelo Dias, Muscat, Mentz, Cosic; Kolega, Scerri (Borg, 91'), Riascos; Mendoza (Correa, 46'), Maxuel Samurai (Gauci, 91') i Jefferson.

Gol: 0-1 Jefferson (115').

Àrbitre: Vitaliy Romanov (Ucraïna), assistit pels també ucraïnesos Viktor Matyash, Sergii Prystupa. Com a quart àrbitre Anatoliy Abdula (Ucraïna). Ha amonestat a Mendoza, Dias, López, Morales, Mentz, Riascos, el tècnic visitant Abdilla, Eric Ruiz, Cosic i Cisteró.