Carregant...

Detall de notícia

  • Van Vleuten al podi, coronada com a nova campiona del món. (Foto: Tim de Waale)
Per Eduard Piera, 13/10/2022 A LES 11:24

El fantàstic any de 'l'andorrana' Annemiek van Vleuten

Andorra la Vella.- Si algú, aquest 2022, es mereix el títol de millor esportista de l'any, en sigui quin sigui l'esport, i tant masculí com femení, aquesta és Annemiek van Vleuten. La ciclista neerlandesa, que viu i entrena a Andorra, ha guanyat tot el que podia guanyar en un any màgic arrodonit fa unes setmanes, amb una espectacular victòria en el Mundial de Ruta en Carretera que es va disputar a Austràlia, el passat 24 de setembre.

Que van Vleuten guanyi no és cap novetat; amb 40 anys, estem davant d'una de les ciclistes més llorejades de tots els temps. Però, que precisament, a la seva edat guanyi tot el que ha guanyat aquest 2022 sí que és espectacular, perquè abans no ho havia fet ningú. Parlem de Giro d'Itàlia, Tour de França, Vuelta a Espanya, i la primera posició del rànquing de l'UCI, a banda del Mundial, la Lieja-Baston-Lieja, l'Omloop Het Nieuwsblad i la setmana de València.

Fins a la data, hi havia hagut ciclistes que s'havien fet amb dues de les tres grans voltes. Però adjudicar-se les tres, fos en el format actual o en els anteriors, és quelcom que només ha aconseguit van Vleuten. I la de Movistar no ho ha fet pas sense èpica. En el darrer Mundial, en la prova mixta, va patir una caiguda que li va fissura el colze. Malgrat la fisura, i contra tot pronòstic, ja que no partia en el cartell de favorites, l'impuls final en els darrers metres li va permetre guanyar l'or.

De moment, van Vleuten continuarà competint l'any 2023, en aquesta espectacular longevitat que demostren les ciclistes, i que com ja vam veure en figures com Jeane Longo, el pas dels anys no els fa perdre potència, sinó que més aviat els aporta aquest plus competitiu que els permet allargar les carreres professionals fins més enllà dels 40. I qui sap, si el 2023, tornarà a ser un any màgic; el que ja és més que evident és que Annemiek s'asseu en la cadira principal de la taula on hi ha Merckx, Indurain, Longo, Somarriba i companyia.