Carregant...

Detall de notícia

  • Gelabert, Rodríguez i Ribault durant la presentació de la comissió. (Foto: E. P.)
Per Eduard Piera, 14/11/2022 A LES 20:32

El COA aspira a que les federacions arribin al 45% de dones a les seves directives

Andorra la Vella.- El Comitè Olímpic Andorrà ha donat a conèixer, aquesta tarda, la comissió de Dona i Esport emmarcada sota la seva estructura. La presentació s'ha realitzat en la seva seu. "Portem temps treballant-hi, i la voluntat que tenim és aconseguir que hi hagi més dones que s'impliquin en les tasques directives de les federacions i entitats esportives" ha explicat Eva Rodríguez, presidenta de la Federació de Gimnàstica i membre de la comissió. La mirada està posada en les eleccions federatives que s'han de dur a terme el 2024.

En aquest sentit, el que s'han marcat és assolir arribar al 45% de dones en juntes directives de federacions i arribar a un 30% de presidències. Segons les dades que han presentat, actualment hi ha un 30% de fèmines en càrrecs directius, mentre que només hi ha un 18% que ocupin presidències. "Les dones han de poder exercir aquests càrrecs igual que els homes. Moltes d'elles ho deixen en creure que no poden conciliar la vida familiar, laboral amb aquestes tasques i la nostra feina és demostrar-los que sí que es pot" ha afirmat l'ex esquiadora Olga Gelabert.

Tanmateix, des de la Comissió de la Dona i Esport del COA han demanat disposar de més espais en els mitjans de comunicació. Així doncs, Isabel Ribault, entrenadora del CV Valls d'Andorra, ha dit que "moltes vegades tenim resultats femenins molt bons i tenen molt poca repercussió en els mitjans de comunicació. Es feina de tots aconseguir que hi hagi més visibilitat per a l'esport femení, i això acabarà portant, per exemple, més patrocinadors".

A partir d'aquí, la comissió treballarà per organitzar una gran trobada de Dona i Esport al país, que pugui comptar amb totes les associacions del país com per exemple l'Associació de Dones d'Andorra o ANDona. "Volem que les dones, un cop acabada la seva trajectòria esportiva, sentin que poden continuar lligades al seu esport, ja sigui com a entrenadores, jutges, àrbitres i també com a directives. És molt important poder aportar la nostra visió" ha acabat dient Rodríguez que ha posat en relleu que "estem en dades similars que els països veïns i ens alineem amb les directives que marca el COI per augmentar la presència femenina en les juntes directives".

Creen un postgrau en dinamització de projectes socioesportius per al gent gran
Durant la tarda d'ahir, també es va donar a conèixer un nou projecte en el qual el COA hi és part important. En el marc dels diferents projectes entorn a la gent gran que té el país, el Comitè Olímpic participarà en la creació d'un postgrau de dinamització de projectes socioesportius, precisament per aquest col·lectiu. 

Aquesta formació abordarà matèries com el disseny de programes o activitats socioesportives adaptades a l’entorn sociosanitari de la persona gran a través del treball emocional, l’activitat física, la funció cognitiva i l’alimentació. Treballarà també les eines i coneixements que ha de posseir la persona dinamitzadora. Totes les matèries tindran com a fil conductor l’ètica i l’envelliment actiu. Amb una durada de 192 hores i 30 crèdits lectius, engegarà aquest mateix desembre i s'allargarà fins al juny.