Carregant...

Detall de notícia

  • Una perspectiva del gol de Japó. (Foto: )
  • Una altra perspectiva del gol de Japó. (Foto: )
Per Eduard Piera, 09/12/2022 A LES 09:57

Ajuda! El VAR!

Andorra la Vella.- He de confessar que jo, fins avui en dia, havia estat un ferm defensor del VAR. És a dir, sempre havia aplaudit, en altres esports, el fet que hi hagués ajuda de la tecnologia per arbitrar les jugades més polèmiques. L'ull de falcó en tenis, l'instant replay en bàsquet, tot el sistema d'arbitratge del futbol americà... i sempre havia pensat que, sumar la tecnologia al sentit comú no faria sinó millorar el futbol. M'equivocava. El VAR és un desastre.

Què em porta a fer aquesta afirmació? Doncs parlant, durant un matí, amb un dels periodistes que més esport veu del país, em deia "jo avui, estic tornant a entendre el futbol". La conversa girava entorn del gol que Japó va marcar a Espanya i en què les xarxes van bullir tot intentant saber si la pilota havia sortit o no; és a dir, si calia invalidar aquella jugada. I dins meu vaig pensar 'jo també estic reaprenent sobre el futbol' i he de confessar que... no m'agrada.

El VAR, crec (i com que això és un article d'opinió meu, diré el que em sembla) està desnaturalitzant el futbol i canviant l'essència de les regles amb què prop de 150 anys s'ha regit l'esport que tant m'agrada. La jugada de la qual parlo n'és un clar exemple. Aquella mateixa acció, sense VAR s'hauria xiulat fora i no estaríem debatent que si la vertical de la línia amb la pilota o que si el sexe dels àngels.

Les normes, perquè puguin ser aplicables han de ser clares i extrapolables. Amb els fora de joc per micres em passa més o menys el mateix. Per això deia al principi que VAR + sentit comú hagués estat una bona mescla, però que videoarbitratge sense seny està sent, com a mínim, de criteri discutible. Per desgràcia, els reguladors del futbol han apostat per aquesta segona opció.

El que realment és innegable és que l'esport que estem veient en els darrers dos anys, malgrat que consisteixi a xutar una pilota i marcar gols, té poc a veure amb el futbol. La mateixa persona em deia "l'error de l'àrbitre forma part del futbol". I té raó. Perquè és evident que la pretesa objectivitat que es buscava amb el VAR no existeix en el moment que la seva entrada, o no, en moltes ocasions depèn de la subjectivitat de la sala de càmeres. I aquesta presumpta xarxa de seguretat, el que ha fet és que els àrbitres de camp s'evadeixin de moltes decisions esperant a veure què diuen per l'orellera. Deixant d'aplicar sentit comú.

Amb tot això el que puc dir és que VAR sí; però, per descomptat, tal com s'està aplicant, no. Abans que algú em digui 'espavilat, i tu què faries'? Si la FIFA vol que els solucioni el problema del videoarbitratge, escolto ofertes.