Carregant...

Detall de notícia

  • El futbol i el Nadal, han d'anar de la mà? (Foto: ...)
Per Eduard Piera, 24/12/2022 A LES 12:48

Te'n recordes quan no hi havia futbol?

Andorra la Vella.- Em permetran avui, ja que estem enmig de les festes nadalenques, que ja pentino unes quantes canes i que passo dels 35, de fer allò que de petits en déiem "explicar les històries de l'abuelo cebolleta". També em disculparan perquè no he trobat l'expressió correcta perquè l'avi de les cebetes, crec que no ho hagués entès ningú. Però bé, tornant al tema. Se'n recorden d'aquelles vacances nadalenques de fa (no tants) anys on no hi havia futbol? Pel·lícules bones que tots els canals s'esperaven per estrenar aquests dies, repeticions de les actuacions musicals de les nits anteriors, el mític Nadal a 3 Bandes de TV3...

Dic festes nadalenques sense futbol, a casa nostra. Perquè a les Illes Britàniques això de donar festa als futbolistes en aquestes dates tan senyalades fa dèciades que va passar a la història. De fet, per Nadal i Sant Esteve (o el Boxing Day, que un altre dia explicarem què és i perquè n'hi diuen així) és quan més partits es juguen. I a veure, des d'un punt de vista mercantilista (o sí, el capitalisme ho impregna tot) té tot el sentit del món. Com pot ser que els dies en què tothom té més temps lliure el futbol s'aturi. Què pesa més, el nostre pressumpte dret a l'entreteniment o el facilitar la "conciliació familiar" d'aquests nois que amb 10 anys de carrera guanyaran més que nosaltres amb 10 vides? A ca'n Carles III ho tenen clar, pesa més l'opi del poble. I a casa nostra, doncs com sempre fem, s'acaba fent un sí però no, no però sí d'aquests que sembla que no acaba de convèncer a ningú.

Anem a pams. Tindrem futbol per Nadal i Sant Esteve? Doncs, si no pagues DAZN i veus la Premier League, que sigui dit sempre sorteja els millors partits per aquestes dates, doncs no. En tindrem per cap d'any? Doncs algun partit com el Barça-Espanyol sí que es jugarà el dia 31, però la resta, ja salten cap al 2023. És a dir, per contentar a tothom, l'amic Tebas ha fet una jornada xip xap aquí al mig, perquè no sigui dit que no hi ha futbol fins a Reis (quins partits sonats però ens han deixat les nits de Reis eh? Aquella remuntada del Salamanca al Barça (4-3) amb uns imperials Cesar Brito (doblet entre el 80 i el 85) i Silvani, que crec que va marcar l'únic gol de la seva carrera (és broma) aquella nit i un nefast Fernando Couto. I bé tot i que en essència va ser el dia 8 de gener, el 5-0 del Barça al Madrid amb hat trick de Romario també va ser com un regal de reis.

Per on anava? Ah sí, el futbol en festes. Doncs mirin, els donaré la meva opinió, que per això escric aquesta col·lumna. Quan era petit i no tenia accès a internet (bàsicament no existia) jo l'únic futbol de sobretaula que volia veure era el FIFA o el PC Fútbol, o abans el Nintendo World Cup o el Match Day del meu Amstrad CPC amb cinta de cassete. Això sempre i quan no hi hagués una partida familiar de diverses hores (o dies) al Monopoly, al Trivial o al Risk. Quan es va començar a emetre la Premier, he de dir que no em desagradava pas la idea de tenir de fons David Beckham i companyia marcant gols mentre jugàvem aquestes partides. I ara penso, vostès s'imaginen què seria un Barça-Madrid en plenes festes nadalenques? Això sí que trencaria famílies i no la política! Amb tot això vull dir que, per una vegada, deixem el negoci i apostem per un Nadal lliure de futbol (a excepció de la Premier) i en què poguem gaudir sense necessitat de 4 pantalles de les versions del Raphael, els trampolins de Garden Parsenkirchen, el concert d'Any Nou, els partits de l'NBA i sobretot, sobretot, sobretot, d'aquelles persones que ens estimem i amb qui compartirem taula.