• El porter de l'FC Andorra, Marc Vidal, que avui debutava en lliga. (Foto: FCA)
Per Eduard Piera, 23/01/2023 A LES 23:02

Un Andorra amb 10 encaixa una injusta derrota a casa

Andorra la Vella.- Sacsejada d'Eder Sarabia a l'alineació, en la que diversos jugadors dels quals no venien sent habituals han sortit en l'onze inicial. La primera sorpresa ha arribat a la porteria, on el tècnic li ha donat l'oportunitat de debutar a Marc Vidal. Juntament amb ell Morer, Moha, Pastor o Bover han saltat de primeres, deixant a la banqueta homes com Molina, Alti, Héctor Hevel o Alende, que semblaven dels homes més fixos. Precisament Vidal s'ha erigit com el millor dels seus, en una derrota del tot injusta pels tricolor (0-1) que s'han vist perjudicats per una rigorosa expulsió d'Àlex Pastor. Amb el partit perdut, els de Sarabia queden en la zona mitja de la taula amb 32 punts.

Els primers minuts han estat dels castellano-manxecs, que han sortit amb un punt més d'intensitat que els locals, que s'han vist en una situació a la qual no estaven acostumats: a perseguir la pilota. De mica en mica, els tricolor s'han pogut espolsar la pressió visitant, recuperar la possessió de la pilota; no obstant això, el partit era lent, fred, com si estigués empeltat de la gelor que omplia el nacional i els -9 graus que havien de suportar els jugadors des del xiulet inicial.

Als 10 minuts de joc hi ha hagut la primera acció marca de la casa per part de l'Andorra. Una bona sortida que ha transportat, toc a toc, la pilota des de Marc Vidal fins a Christos Almpanis, ha permès al grec fer jugada d'extrem. Ple de confiança, el 19 se n'ha anat del seu marcador després de fer una bonica bicicleta; la seva centrada però ha estat rebutjada a córner pel jugador que havia anat en l'ajuda del lateral. Els tricolor n'han tingut una altra només dos minuts més tard. Un córner botat en curt ha acabat als peus de Bover que ha enroscat una pilota que s'ha anat tancant i a punt ha estat de sorprendre Bernabé, auxiliat per un company que ha enviat a córner. Bons minuts per als locals.

Passat el quart d'hora, Bover ho ha tornat a provar. El capità ha deixat anar una canonada des de 30 metres que ha posat en dificultats el porter visitant, que només ha encertat a rebutjar en curt la pilota. L'Albacete només aconseguia sortir amb pilotades llargues, mentre que l'Andorra continuava acumulant accions ofensives, habitualment nascudes des dels dos extrems, Almpanis i Bundu. L'ocasió més clara ha arribat passada la mitja hora, quan a la sortida d'un córner, Pampín ha rematat i sota pals Higino, amb Bernabé batut, ha rebutjat la pilota. Sense que cap dels dos equips tingués una nova aproximació destacada, i tampoc sense temps afegit, ha conclòs la primera part.

Una expulsió que ho canvia tot
Tal com ha passat a la primera part, l'Albacete ha sortit millor que els tricolor. Fruit d'una ràpida acció de contracop, Àlex Pastor s'ha vist obligat a fer una dura falta sobre Dubasin. El VAR ha entrat a revisar l'acció per si era mereixedora de targeta vermella. Després d'aturar el partit més de 5 minuts, Quintero González ha anat a revisar la jugada i ha canviat la seva decisió inicial, deixant sense efecte la targeta groga i mostrant la vermella al central de l'Andorra. En la falta centrada, Marc Vidal s'ha lluït quan Mika Mármol ha rematat cap a la seva porteria intentant rebutjar, traient una mà carregada de reflexos. Amb poc més de mitja hora per jugar-se, el partit tornava a començar però amb 10 contra 11.

En aquest nou context de partit, la figura de Marc Vidal s'ha fet gran. El porter ha aguantat un u contra u a Olaetxea, que ha xutat amb força contra el cos del porter. Minuts de qualitat pel teòric tercer porter. Sarabia ha endarrerit Marc Aguado a l'eix de la defensa, deixant un doble pivot per davant format per Moha i Bover, amb ajudes puntuals de Bundu, deixant com a referència a Sinan Bakis i amb una mica més de llibertat ofensiva per Christos Almpanis. El tècnic local, finalment, ha decidit donar entrada a un central. Diego Alende ha entrat per Almpanis mentre que Hevel i Molina han pres el relleu en el comandament de joc a Bover i Moha. L'equip ha adoptat un ordenament tàctic més sòlid, deixant sol com a ariet a Bakis, i Bundu ocupant la posició que tenia el davanter grec.

Però aquesta era la nit de Marc Vidal. El porter s'ha tornat a lluir als 72 de joc quan ha baixat molt de pressa a terra, a la seva esquerra, per rebutjar una rematada de molt a prop de Dubasin. El gol visitant ha acabat arribant quan mancava un quart d'hora per acabar el matx. Una acció molt ràpida pujada pel flanc esquerre de la defensa andorrana després d'una bona acció de Boyomo i una descàrrega de Maikel Mesa, que ha obert a un toc, desfent tota la rereguarda local; Manu Fuster, arribant des de darrere ha rebut sol, dins l'àrea, i ha esperat que Vidal anés a terra i a porteria buida ha marcat, tot i l'intent d'Alende de rebutjar sobre la línia, 0-1.

El matx ha entrat en una fase molt tosca, amb faltes, interrupcions i pica baralles constants. Els jugadors de l'Andorra, molt alterats amb l'arbitratge d'ençà de l'expulsió de Pastor, han vist un carrusel de targetes grogues, la gran majoria per protestar. La grada, en la mateixa dinàmica, protestava cada acció en contra dels tricolor que assenyalava Quintero González. Mentre anaven corrent els minuts sense que passés res, futbolísticament parlant. Al minut 90, l'àrbitre ha expulsat Eder Sarabia per protestar, en ensenyar-li la segona targeta groga. El col·legiat ha donat set minuts d'afegit i ja en el primer d'ells, Bakis ha rematat a la mitja volta una pilota penjada que ha marxat fora per poc. Els locals han fet un pas endavant, amb més orgull que futbol i l'Albacete, tot i tenir un jugador més, ha fet dues passes endarrere i ha començat a defensar dins la seva àrea.

Però l'FC Andorra no és un equip pensat per jugar a penjar pilotes i això es notava en cada una d'aquestes accions. Només Alende i Bakis comptaven amb potencial suficient per dalt per tal de poder lluitar amb la potència visitant en aquest camp, capitanejada per un Boyomo imperial. Però Bakis és molt Bakis i ell sol era capaç de guanyar accions a la defensa visitant. Fruit d'una d'aquestes accions hi ha hagut un córner que hagués pogut ser vital per als locals. Alende ha prolongat des del primer pal i Diego Pampín, completament sol, al segon, a un metre de la porteria, s'ha fet un nus amb les cames i no ha pogut marcar amb tot a favor. El tècnic visitant no les tenia totes i ha tret un tercer central per jugar els darrers tres minuts. Aquest fet ha convidat a Alende a situar-se com a segon davanter centre. Malgrat que els castellano-manxecs han acabat demanant l'hora, Bernabé no ha hagut de fer cap intervenció de mèrit i el partit ha acabat amb el solitari gol de Manu Fuster.

FITXA TÈCNICA

FC Andorra: Marc Vidal; Morer (Valera, 83'), Pastor, Mika Mármol, Pampín; Aguado, Moha (Molina, 66'), Bover (Hevel, 66'); Almpanis, Bakis (Alende, 66') i Bundu (Jacobo, 80').

Albacete Balompié: Bernabé; Alonso, Isaac, Boyomo, Glauder;  Maikel (Ros, 94'), Olaetxea, Riki (Alcedo, 89'),  Manu Fuster; Dubasin i Higinio (Fran Álvarez, 80').

Gol: 0-1 Manu Fuster (75').

Àrbitre: Alejandro Quintero González, assistit en el VAR per Eduardo Prieto Iglesias i Iñaki Vicandi Garrido. Ha expulsat a Àlex Pastor (54') i a Eder Sarabia (90'). Ha amonestat a Marc Aguado, Eder Sarabia, Maikel Mesa, Jacobo, Molina, Bakis, Bernabé, Dubasín,