• Marc Bombardó controla una pilota en la zona defensiva. (Foto: FCA)
Per Eduard Piera, 15/02/2023 A LES 22:40

Un gol de Bakis dona la segona Copa Catalunya a l'FC Andorra

Andorra la Vella.- L'FC Andorra ha guanyat, vint-i-nou anys després, la Copa Catalunya. Els tricolor s'han imposat avui, en el Badalona Futur, gràcies a un solitari gol de Sinan Bakis (1-0) després d'una jugada espectacular de Valera. D'aquesta manera, l'equip entrenat per Eder Sarabia i comandat sobre el camp avui per un imperial Marc Bombardó ha pres el relleu de l'històric equip de la temporada 93-94 que comptava amb Manolo Buján a la banqueta i jugadors com Iñaki Sáiz o l'exblaugrana Lucendo.

Als 10 minuts el Badalona ha tingut la més clara d'aquest tram de partit. Una centrada per la zona de l'extrem esquerre ha acabat amb un rebot en Àlex Pastor i la pilota ha acabat impactant contra el pal de la porteria d'un batut Lizoain. La rèplica ha arribat dos minuts després quan Jacobo ha fet una assistència buscant a Hector Hevel, però la pilota no ha trobat el migcampista i ha acabat a les mans de Becerra.

Els de Sarabia els hi ha costat molt adaptar-se a la gespa artificial badalonina. Especialment en els primers compassos del partit. Als 20 minuts, Altube ha tingut una bona ocasió, en rebre una pilota dins l'àrea. El control de l'onze local, amb tot a favor, ha estat molt deficient i la pilota li ha marxat llarga. Lizoain ha sortit i Altube s'ha llençat amb la planxa per davant i ha clavat els tacs a Lizoain que ha rebut un fort cop tant a la cama com al braç esquerre.

La rematada més perillosa dels tricolor, avui de color salmó, l'ha realitzat Bundu. L'extrem de Sierra Leone ha deixat anar una canonada des del pic de l'àrea i ha obligat a Becerra a rebutjar a córner. El Badalona Futur es mantenia molt ben plantat sobre el camp i no deixava gaires espais als tricolor, malgrat aquests tenien més del 70% de la possessió de la pilota. Ja en el minut 40, Hector Hevel ho ha provat de falta, però la pilota ha arribat mansa a les mans del porter local. Sense que hi hagués cap més ocasió s'ha arribat al final dels primers 45 minuts.

L'arrencada del segon acte ha estat força diferent. Els dos equips han optat per nedar i guardar la roba i les aproximacions a les porteries han brillat per la seva absència. El Badalona Futur, tancat completament a la seva àrea, oferint un partit d'handbol als tricolor, que tocaven i tocaven, sempre amb un ull darrere per contrarestar les pilotades de la defensa blava. El partit semblava que només es podia moure a pilota parada i a punt ha estat de passar als 25 minuts de joc. Un córner centrat des de l'esquerra de la defensa tricolor, una mala sortida de Lizoain, que ha fallat en el rebuig de puny, han deixat la porteria buida i la pilota a punt per entrar. Àlex Valle, sobre la línia, ha evitat el desastre.

Un nou error de la defensa visitant, a punt ha estat de costar el gol als de Sarabia. Petxa, que feia pocs minuts que era sobre el terreny de joc, ha deixat la pilota morta, en la zona del punt de penal, pel davanter local Albert Torres, que quan ja encarava Lizoain per batre'l en l'u contra u, ha vist com Bomba, arribant des de darrere li treia la pilota. El central ha pagat cara aquesta intervenció i ha sortit del camp completament coix, deixant el seu lloc a Rubén Bover. Abans havien entrat Petxa i Gil per Molina i Bundu, amb el que Altimira ha avançat cap a posicions ofensives.

En els darrers minuts, els badalonins han aconseguit tancar l'FC Andorra en el seu propi camp. Ni l'entrada de teòrics titulars com Bakis o Valera han pogut canviar una tendència que feia pensar que, en cas d'haver-hi un gol, aquest seria, sens dubte, blau. L'àrbitre ha donat quatre minuts d'afegit, el temps que tenien els d'Eder Sarabia per evitar jugar-se la Copa Catalunya en la tanda de penals.

Però la qualitat és la qualitat. I, precisament, aquests dos homes han trencat el partit en el 47 de joc. Germán Valera ha arrencat des de la línia del mig del camp, per la banda dret, s'ha desfet de tres jugadors, ha arribat fins la línia de fons i ha cedit endarrere, al primer pal, on Sinan Bakis, de primeres, ha rematat al fons de la porteria de Becerra. Un gol i un títol per als tricolor en un partit més aviat dolent, però en què el club ha tingut el que li manca en lliga: efectivitat.

FITXA TÈCNICA:

FC Andorra: Lizoain; Alit, Pastor, Bomba (Bover, 74'), Valle (Valera, 74'); Jandro, Sergio Molina (Petxa, 68'), Hevel; Bundu (Iván Gil, 68'), Carlos Martínez i Jacobo (Bakis, 81').

Badalona Futur: Isaac Becerra; Facundo, Molina, Xiker (Barnils, 66'), Hernández; Guiu, Segura, Mateo, Merchán (Edgar Hernández, 77'); Carbià (Torres, 66') i Altube (Mansouri, 77').

Gol:
1-0 Bakis (47')

Àrbitre: Òscar Suleda Torrent. Assistit per David Monge Gonzàlez i Guillem Batlle Capa. Com a quart àrbitre Àlex Gómez Meneses. Ha amonestat a Altube, Jandro,