Carregant...

Detall de notícia

  • Stefi Troguet al capdamunt del Manaslu, el segon 8.000 que va completar. (Foto: ST)
Per Eduard Piera, 22/02/2023 A LES 10:14

Stefi Troguet i el repte del sostre del món

Andorra la Vella.- Stefi Troguet és una esportista de reptes. Però, en majúscules. Així es va poder constatar el passat divendres, quan per sorpresa, va anunciar que enfilava el camí de la seva nova expedició i que seria, ni més ni menys, que a l'Everest, el sostre del món. "Un dia, parlant amb l'equip, mig de broma, vam dir: i si fem l'Everest?" recorda Troguet que afegeix que "l'expedició per aquesta temporada era intentar fer l'Annapurna". Però, de mica en mica, els astres se li van anar alineant i l'empenta definitiva va ser parlar amb Nims Dai, l'alpinista amb qui ha compartit tots els cims, per coincidir, un cop més, en una expedició i afrontar el vuit mil més elevat, sense oxigen amb garantia d'èxit. "És un repte superambiciós, i fer-ho sense oxigen sabem que és molt complicat i no tenim cap garantia d'èxit; però així puguem tocar el sostre del món" relata emocionada l'encampadana.

Tot i que sense dir-ho massa alt, el somni que es marca Troguet en aquest viatge és encara més espectacular i no es limita, únicament, a l'Everest, sinó que de reüll mira també el Lohtse. "Tinc els dos permisos, i fins al camp 3 és la mateixa ruta. És una mica la mateixa idea que tenia l'any passat amb el Broad Peak i el K2, però després un cop estàs allà veus realment el que es pot i el que no es pot fer. Tant de bo es donés tot, però és molt complicat. Encadenar els dos cims seguits no ho han fet gaires alpinistes" explica Troguet, que també recorda l'enyorat Sergi Mingote qui sí que va acometre aquest repte.

Quant a la ruta, l'expedició atacarà pel costat de Nepal tot i que l'encampadana confessa que "m'hauria agradat que fos des de la Xina i que fos una de les darreres muntanyes, però en els darrers anys, des d'allí no faciliten permisos". Pel que fa als costos, afegeix que "fer l'Everest és molt car, per això el fet que el Nims em torni a apadrinar fa que això sigui més accessible. Aquestes oportunitats ens passen només una vegada a la vida i s'han d'aprofitar". Malgrat la magnitud del repte, Troguet està confiada perquè "al final, no només vaig amb l'expedició amb què vaig fer cim al K2, sinó tots els 8.000 que he aconseguit. Si no fos amb ells, no sé si hauria triat un repte tan ambiciós". Compte endarrere per arribar al maig, on sens dubte, l'alpinista encararà un autèntic projecte de vida.