• Àlex Valle, pressionat per Pejiño, ha fet el seu debut amb la samerreta tricolor. (Foto: FCA)
Per Eduard Piera, 03/03/2023 A LES 23:00

Punt de prestigi d'un Andorra amb 10 davant el líder

Andorra la Vella.- Empat vital i exercici de supervivència el que ha fet avui l'FC Andorra en el partit contra la UD Las palmas (0-0). El líder arribava amb l'aureola de fer el millor futbol de la categoria i, qui més qui menys, esperava un triomf canari més o menys folgat. I més, tenint en compte l'espiral negativa de resultats en la que estaven immersos els locals. No obstant això, amb una defensa solidària i gairebé d'handbol, i amb un xic de la sort que els havia faltat en altres jornades, els homes d'Eder Sarabia han mantingut el resultat inicial per emportar-se un inesperat punt.

El partit ben aviat s'ha posat d'esquena per als tricolor i és que en el primer minut de joc Hector Hevel ha vist la targeta vermella. El migcampista ha fet una entrada a baix, però després que la cama li rellisqués sobre la pilota ha acabat impactant al genoll de Mfulu. Després de revisar el VAR, López Toca l'ha expulsat. El partit ha canviat literalment de paradigma i els locals s'han vist obligats a defensar-se davant del líder. No obstant això, els de Francesc Xavier Garcia Pimienta també han tingut el seu propi contratemps en forma de lesió, i és que passat el quart d'hora de joc, Marc Cardona, el davanter referència de l'equip, ha hagut d'abandonar el terreny de joc lesionat. En el seu lloc ha entrat l'ex del Betis i de l'Espanyol, Loren Morón.

Amb 10 contra 11, el vendaval de futbol ofensiu que s'esperava del Las Palmas brillava per la seva absència. Els canaris, avui de blanc i negre, tenien la pilota, tocaven i tocaven, però sense aconseguir profunditzar, estavellant-se una vegada i una altra en la defensa andorrana. Els d'Eder Sarabia, que avui veia el partit des de la grada en compliment de la sanció per l'expulsió de la setmana passada, es defensaven amb força més encert i solidaritat del que ho havien fet en jornades anteriors. En aquest escenari, els minuts anaven caient amb rondos interminables a la zona de tres quarts dels locals per part del líder, i pilotes rebutjades per la solidesa tricolor. Així s'ha arribat al final dels primers 45 minuts.

L'ocasió més clara del partit, fins aleshores, ha arribat als set minuts de la represa. Pejiño, des de la zona de tres quarts, ha arrencat en posició d'extrem dret i ha anat tancant-se fins sobrepassar la perpendicular amb la porteria i ha deixat anar una fuetada que s'ha estavellat, pràcticament, contra la creueta de la porteria d'un batut Ratti. Es mantenia doncs l'empat a zero. Al quart d'hora de la segona part, l'FC Andorra ha mogut la banqueta i Àlex Valle, un relleu eminentment defensiu per tal d'aguantar la darrera mitja hora de partit i que permetia debutar al jugador cedit pel Barça. Garcia Pimienta ha contestat donant entrada a un 9 pur com és el veterà Florin Andone; la sorpresa ha estat que ha entrat per Moleiro, un dels jugadors més creatius dels visitants. Per contra, els locals anaven a la seva, consolidant un bloc de dues línes de quatre i intentar aprofitar les contres. Context ideal per Bundu, que ha entrat en lloc de Bakis a 20 minuts pel final.

Després del ball de canvis, començava un nou mini enfrontament de poc més de dues desenes de minuts on l'FC Andorra volia, fos com fos, mantenir el zero a la porteria. La realització mostrava que els tricolor només tenien el 29% del temps de possessió de la pilota. Però, avui, aquesta no era la seva guerra, sinó la de sumar punts. Enganxat al telèfon mòbil, Sarabia ha ordenat canvis d'aquells que no li són gens habituals, i ha tret el penúltim jugador ofensiu que li quedava, Valera, per donar entrada a un central, Pastor, i tancar amb 5 darrere, tres migcampistes i Bundu, per lliure. A dos minuts pel final l'ha tingut el líder. A la sortida d'un córner, Andone s'ha elevat més que ningú i completament sol, ha rematat contra el pal de la porteria de Ratti. Es mantenia el resultat inicial. El Las Palmas no cessava en la cerca del gol, i en el primer minut d'afegit ha estavellat la tercera pilota al ferro. Álvaro Jiménez ha arribat a línia de fons i ha fet una centrada xut que ha obligat a intervenir a Ratti; després del rebuig del porter, la pilota ha impactat al travesser. El marcador però no s'ha mogut i els tricolor sumen un punt de prestigi en un partit on tot estava en contra.

FITXA TÈCNICA

FC Andorra: Ratti; Alti, Alende, Mika Mármol, Pampín; Aguado (Jandro, 84'), Molina (Bover, 70'), Hector Hevel; Jacobo (Àlex Valle, 60'), Bakis (Bundu, 70') i Germán Valera (Pastor, 84').

UD Las Palmas: Vallés; Marvin Álvaro, 76'), Álex Suárez, Curbelo, Cardona (Kaptoum, 66'); Mfulu (Fabio, 76'), Loidice, Moleiro (Andone, 66'); Pejiño, Marc (Loren, 16')  i Óscar.