Carregant...

Detall de notícia

  • Les jugadores dels dos equips, un cop acabat el partit. (Foto: E. P.)
  • La formació de l'equip blau. (Foto: E. P.)
  • L'alineació de l'equip vermell. (Foto: E. P.)
  • La xerrada tècnica de Martín amb les seves jugadores. (Foto: E. P.)
Per Eduard Piera, 23/05/2023 A LES 19:33

Futbol, només futbol

Escaldes-Engordany.- Futbol, només futbol. Això és el que reivindica el 23 de maig, tot i que ho fa sota el nom de Dia Internacional del Futbol Femení. Però, al cap i a la fi, el que reivindica aquesta jornada és precisament que el futbol només sigui això, esport, sigui qui sigui qui el practica. No obstant això, la societat encara li falta per arribar en aquest estadi i per aquest motiu des de la Federació Andorrana de Futbol s'han organitzat una sèrie d'actes per normalitzar i visibilitzar la pràctica femenina de l'esport més popular del món.

Les activitats han donat el tret de sortida al punt de dos quarts de quatre de la tarda, al Prat Gran d'Escaldes-Engordany. Allí, futbolistes d'ara i abans, així com de personalitats polítiques s'han donat cita per jugar un partit de futbol sala. La millor jugadora de la història del país, encara en actiu, Tere Morató, capitanejava l'equip vermell, mentre que la històrica capitana de la selecció, Marina Fernàndez ho feia amb el blau. Polítiques com les ministres Mònica Bonell i Helena Mas (una en cada equip), la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili les conselleres generals Meritxell López, Berna Coma i Carol Puig, Núria Segués, la subsíndica general, Sandra Codina, la secretaria d'estat d'Igualtat, Mariona Cadena i la cònsol menor de la Massana, Eva Sansa o la presidenta de l'ADA Mònica Codina, entre altres. A les banquetes, l'ànima del futbol femení del país, Montse Sànchez, i el seleccionador nacional, José Martín 'Guti'.

La sacada d'honor ha anat a càrrec de la directiva de l'FC Barcelona, Maria Elena Fort en un matx tan divertit com emocionant, en el que ha obert el marcador Mariona Cadena i l'ha tancat Gemma Bosch després d'una brillant jugada de Tere Morató, per signar el 3-3 final. L'àrbitre, Marta San Juan, ha xiulat el final del partit després del darrer gol, moment en què totes les jugadores han fet la clàssica sardana del Barça al centre el camp, celebrant que avui era el seu dia, el de les futbolistes. Aquest partit ha estat només el preludi dels actes, que han continuat amb una visita guiada a l'exposició de la història del futbol femení andorrà a l'Illa Carlemany i una taula rodona per tancar el dia; una jornada que s'espera que en els propers decennis canviï perquè el futfem sigui de plena normalitat i només es parli del joc. Però, fins llavors, queden encara unes quantes dates com la d'avui i molta pedra per picar.