Carregant...

Detall de notícia

  • L'escaquista Júlia Muratet, preparant el campionat a la seu del GEVA. (Foto: E. P.)
Per Eduard Piera, 15/07/2023 A LES 12:36

Júlia Muratet: 'Sé que per guanyar, he de controlar el centre'

Escaldes-Engordany.- Júlia Muratet, jugadora del GEVA-CEA, disputa aquesta tarda les semifinals del Queen's Chess Festival, un autèntic mundial de partides ràpides que es disputa en línia. Fa dues setmanes, va passar el tall en classificar-se entre les 25 millors jugadores d'Europa, tot millorant el seu rànquing inicial.  Professora d'escacs al país des del setembre, avui té l'oportunitat d'enfrontar-se contra les millors dels 5 continents. 

Com està vivint això d'estar entre les 25 millors d'Europa?
La veritat és que ho estic vivint amb molta il·lusió perquè la veritat no m'ho esperava. Hi havia 108 candidates per Europa i, com et deia, em fa molta il·lusió estar aquí. Ara, a veure si podem fer alguna cosa en les semifinals.

Va fer una millor posició que el seu rànquing inicial. S'ho esperava?
No, no m'ho esperava pas perquè hi havia molt de nivell. Hi havia moltes noies que tenen un títol d'escacs i per tant quan tens un títol és més difícil, en principi, arribar a guanyar-les. Ara vaig una mica cegues perquè ara sí que ja t'enfrontes contra escaquistes de tot el món, no només d'Europa.

El campionat es juga en línia. Hi ha molta diferència?
Molta! Aquí jugues amb el ratolí o si és pantalla tàctil, que és el meu cas.

Què prefereix vostè?
Sempre prefereixo jugar veient la persona, més que per internet, perquè al final és un joc d'estratègia, i en directe tu veus també les cares que fica l'altra persona, si s'espera el moviment que estàs fent, si no... Per això a mi sempre m'agrada més veure el rival.  Sí que és veritat que per internet té moltes més avantatges, que pots jugar quan vulguis, pots jugar a les partides que tu vulguis, a l'hora que tu vulguis... I això també està bé. Però m'estimo més el presencial.

Des de quan juga a escacs?
Jugo a escacs des que tenia 7 anys i de fet amb 10 anys vaig quedar subcampiona de Catalunya i subcampiona d'Espanya. Em ve de família perquè el meu avi, per part del meu pare, va fundar un club, el Club d'Escacs Banyoles, i per tant tota la família per part del meu pare jugava a escacs. I d'aquí ens vam aficionar la meva germana i jo i també la meva mare.

Pràcticament, vostè podia entrenar sense sortir de casa!
Exacte! Jo me'n recordo d'arribar i jugar amb la meva germana, el meu pare o la meva mare.

Té alguna metodologia d'entrenament?
No, metodologia com a tal no. Sí que és veritat que miro de mirar-me partides, per analitzar què faig quan jugo. Intento revisar-les després a l'ordinador per veure on és el que he fallat, on he pogut guanyar avantatge, on he pogut perdre aquest avantatge... També és cert que miro molt el tema de l'apertura a l'inici. Per què? Perquè ara torneig així de ràpides o semirràpides, que en aquest cas són ràpides, a tres minuts més dos segons, és molt important guanyar temps en els moviments inicials.

Així doncs, no es paren a pensar els moviments inicials.
No, aquests no. Intentes anar ràpid, tot i que sempre pot passar que l'altra persona no faci el moviment que tu esperaves i hagis de canviar l'estratègia inicial. 

Les obertures doncs són pràcticament automatitzades?
Jo sempre he dit que vull controlar el centre i trec les peces que poden estar jugant més, com els cavalls o els àlfils. Per tant, això és el que sé que he de fer a l'inici i ja és més mecànic tot.

Què vol dir controlar el centre?
Controlar el centre vol dir que has d'intentar tenir les quatre caselles que estan just al mig del tauler. Per tant, si tu pots començar l'inici movent els peons i controlant el centre, tirant-los endavant, és més fàcil tenir una bona posició.

Vol dir tirar endavant els peons del rei?
Exacte, el d'E2 i el de D2 o el d'E7 i D7 i moure'ls al centre. També els E4, D4, E5 i D5.

I això no pot deixar desprotegit el rei?
Corres el risc de deixar-lo descobert. Però sempre te'l pots defensar amb altres peces com els dos alfils o els cavalls. I fins i tot si et desenvolupes els alfils i els cavalls, que és el que hem dit abans, et pots arribar a enrocar.

Aquest campionat és de ràpides. És la modalitat que més li agrada?
Sincerament sí, prefereixo ràpides. A mi aquest ritme m'agrada. De fet, jugo molt per internet perquè m'agrada. És molt més ràpid. Pensa que una partida lenta pot durar cinc o sis hores que és tot un matí, tota una tarda i només fas una partida. Amb aquest sistema, en el mateix temps en pots jugar moltes més. M'agrada!