Carregant...

Detall de notícia

  • L'entrenador de la UE Santa Coloma, Ramon Maria Calderé. (Foto: E. P.)
  • Calderé en una de les banquetes dels camps de la Borda Mateu. (Foto: E. P.)
Per Eduard Piera, 15/08/2023 A LES 11:45

Ramon Maria Calderé: 'Hem de lluitar per tornar a estar a Europa'

Andorra la Vella.- La UE Santa Coloma vol tornar a Europa. Després d'una temporada de transició, els colomencs han decidit fer un canvi de timó i donar el comandament de la nau groc i negra a un expert en el món del futbol, l'exjugador del Barça, Ramon Maria Calderé. Amb més de 30 anys d'experiència en les banquetes i vuit ascensos en categories semiprofessionals, Calderé entoma el repte de competir amb els grans equips del país i tornar a trepitjar el Vell Continent.

La primera pregunta és gairebé obligada. Com arriba al Principat?
Molt fàcil! Jo venia d'entrenar a la República Dominicana la temporada passada, i vaig fer dos mesos de director esportiu a Vilafranca, perquè m'ho van demanar. Tot això va ser a l'octubre de l'any passat. Just en aquella època, em va trucar el president de la UE Santa Coloma, i vam començar a parlar de la possibilitat d'incorporar-me. Andorra sempre ho havia tingut al radar i quan vam fer aquest contacte, a través d'un bon amic que es diu Molina, no ho vaig dubtar perquè és un país on el futbol està en creixement. Per això vull agrair especialment al Xavi Romero que confiés en mi.

Arriba a un equip dels que sempre estan en posicions capdavanteres. Quin objectiu es marca per a la pròxima temporada?
En això hem de ser molt clars i molt transparents. Respectant els transatlàntics de la lliga, com són l'Inter i l'FC Santa Coloma, el president ens ha demanat que lluitem per tornar a estar a Europa. I això és el que farem, intentar tornar a les posicions que donen accés a competició europea.

Si al final acaba caient aquesta quarta plaça europea, més que un objectiu gairebé serà una obligació.
Home, si això es donés doncs sí. De fet, la temporada passada l'equip ja va quedar quart. Així que, des del respecte i la humilitat, hem d'intentar millorar els resultats que es van aconseguir la temporada passada, sent conscients que quedar campions o segons és una tasca difícil, pel potencial dels rivals.

Quina plantilla s'ha trobat?
Hi ha hagut molts canvis. Crec que han estat 11 o 12 baixes les que ja portem. La gestió l'ha fet el president, que també fa les funcions de secretari tècnic. En aquest sentit, més que noms, el que vaig demanar van ser perfils de jugadors que necessitava per tal de poder fer el futbol que vull. I clar, també algun jugador concret, com és el cas del migcentre Marc Castells, amb qui vaig coincidir al Castelló i el conec bé. També l'Àlex Ruiz, que havíem treballat junts al Burgos o l'extrem Àlex Gómez.

Parlem de perfils. Com serà la UE Santa Coloma de Ramon Maria Calderé?
Està molt bé que em demanis això, perquè prefereixo parlar de sistema de joc que no pas de tàctica. Aquí el més important serà la manera de jugar, i pel meu passat, és evident que el que més m'agrada és tenir la pilota, ser agressius amb la possessió i fer una ràpida pressió després de pèrdua. Això és el realment important, més que no pas com estaran els jugadors sobre el camp. I tenir també un pla b per a quan convingui. L'estil Barça, que salvant les distàncies, és el que a mi m'agrada.

A quin nivell assimilaria la Lliga Multissegur?
Jo crec que hi ha algun equip que fins i tot podria ser de nivell de Primera RFEF, i altres que estarien en la zona alta de Segona RFEF.

L'hem vist de director esportiu i d'entrenador. En quina faceta se sent més còmode?
Volia provar de fer director esportiu, perquè pensava que pot ser la meva etapa d'entrenador ja estava acabada. Però llavors va arribar l'oportunitat de la UE Santa Coloma i tinc la intenció d'aprofitar-la al màxim i demostrar-me que puc fer una bona feina. Porto més de 35 anys, però encara tinc plena energia per poder portar l'equip; si no enganyaria al club i a mi mateix. I no em vull jubilar encara! No és el moment encara d'anar a la platja cada dia sense res a fer.

És un habitual de les xarxes comentant l'actualitat del Barça. Com veu l'equip?
Doncs vam gaudir molt amb els joves en el Gamper! I penso que aquest és el camí. Però està clar que hem de fitxar un lateral dret, i si és el Joao Cancelo millor. Així i tot hi ha una molt bona base de joves amb el Lamine Yamal, l'Ansu Fati i companyia. Espero que el Xavi m'escolti i no deixi marxar a l'Ansu perquè penso que seria un error. També que tingui paciència i doni oportunitats al Fermín com abans es va fer amb el Pedri i el Gavi.

Vostè que és sortit de la Masia, com ho viu això que hi hagi tants joves al primer equip?
M'agrada molt veure-ho! Als de la meva generació ens va costar molt arribar; ho fèiem amb 23 o 24 anys. Tant a mi com al Paco Clos, o el Rojo, o l'Àngel Pedraza que en pau descansi, ens va costar molt. Per això li demano al Xavi que sigui valent, que els faci entrar, encara que sigui a poc a poc, però que sigui valent. I més ara que el Dembélé se n'ha anat cap a París. Crec que hi ha equip per tornar a guanyar la Lliga i si arribessin en Bernardo Silva i en Cancelo, fins i tot per lluitar a Europa.