Carregant...

Detall de notícia

  • Les integrants femenines de la Federació d'Escacs. Dempeus darrere, Ariadna de la Riva i Maria Galera, i assegudes, d'esquerra a dreta, Sílvia Real, Andrea Henderson, Júlia Muratet, Jana de la Riva i Alexandra Mureatet, amb la icona dels escacs, Susan Polgar, al centre. (Foto: FEVA)
Per Eduard Piera, 06/09/2023 A LES 16:46

La Federació d'Escacs dobla les llicències femenines

Escaldes-Engordany.- La Federació Andorrana d'Escacs ha doblat les llicències federatives femenines en els darrers dos anys, fet que ha comportat que puguin competir, com a equip, a nivell internacional. Així doncs de les quatre/cinc llicències que hi havia abans de començar la pandèmia, actualment se'n compten amb vuit, i la previsió que aquestes continuint creixent en els propers anys.

Diversos factors expliquen aquest augment. D'una banda, l'ímpuls que va donar al món dels escacs en general, i al femení en particular, l'exitosa producció de Netflix, basada en el llibre, Gambit de dama, que va tornar a situar aquest joc de taula en l'imaginari popular i col·lectiu. De l'altra, la pandèmia i el confinament obligat de la Covid-19 que van fer sorgir passions, fins aleshores desconegudes, entorn als escacs, ja fossin presencials o en línea. 

A més a més, des de l'ens federatiu s'ha redoblat l'aposta i enguany, les escoles andorranes compten amb Júlia Muratet com a professora d'escacs. "A vegades, quan veuen entrar una noia per donar classe, hi ha certa sorpresa, però un cop es comencen a moure les peces, tot flueix amb naturalitat" explicava la docent en la matèria i una de les jugadores federades al Principat.

Així doncs, a diferència del que succeïa amb anterioritat, la federació sí que podrà escollir les millors jugadores tricolor de cara als esdeveniments internacionals, que s'acostument a fer en base a equips de cinc. Actualment, Andrea Henderson lidera el rànquing nacional, amb un total de 1.957 punts; la segueixen, Júlia Muratet (1.700), Alexandra Muratet (1.668), Sílvia Real (1.612), Ariadna de la Riva (1.589), Maria Galera (1.426), Jana de la Riva (1.163) i Nerea Pastor (1.151). A més a més, el futur està ben encaminat, atès que la meitat d'aquestes jugadores són de la dècada dels 2.000, amb el que això implica de potencial i marge de millora. S'acosta una època daurada pels escacs femenins?