Carregant...

Detall de notícia

  • Neus Rosas (al centre) i Bibiana Gonçalves, durant un exercici d'entrenament. (Foto: FAF)
Per Eduard Piera, 20/09/2023 A LES 09:57

Il·lusió sense sostre

La Massana.- La selecció nacional femenina de futbol va realitzar anit, al centre d'entrenaments de la FAF de la Massana, el darrer entrenament abans d'emprendre el viatge cap a Moldàvia on divendres debutaran en la primera edició de la història de la UEFA Women Nations League. I ho van fer amb un matx preparatori entre el combinat nacional i les jugadores de l'ENFAF femení. I és que aquest curs, ja no es pot parlar d'una dualitat entre el club i la selecció com explicava el mateix seleccionador, José Martín 'Guti' que deia que "això ha canviat bastant. Abans la base de l'ENFAF era la base de la selecció i ara no és així. És cert que hem de treballar aspectes que abans no feia falta, però també ho és que les jugadores creixen més fora i veuen altres futbols, altres metodologies i això enriqueix a la selecció". Martín no marca límits i va comentar que "no tenim referències nostres ni de les nostres rivals en competició. Sortirem a donar el màxim".

La importància de la cita que té per davant era d'allò més evident. Malgrat ser un partit d'entrenament, Guti el va preparar com si es tractés d'una autèntica final. "Estem molt pocs dies juntes, i en conseqüència hem d'aprofitar tots els espais per resoldre dubtes i preparar la selecció de la millor manera pel debut de divendres" relatava el tècnic. Mirant-s'ho amb ulls d'enveja sana, continuant la seva recuperació, Ariana Gonçalves animava tant a les seves companyes d'equip com a les de selecció, continuant el compte endarrere per tornar a vestir la samarreta de l'ENFAF i del combinat nacional.

Sobre el verd, tots els ulls se centraven en Tere Morató, la davantera del Villlarreal de laLiga F i gran referència del futbol del país. "Estem amb moltes ganes de poder debutar. Ja tocava que poguéssim participar en una competició internacional" deia. Morató afirmava que "jo he vingut aquí a sumar; no tinc una responsabilitat extra, però donaré el millor de mi per ajudar a les companyes i a l'equip". La davantera no va defugir els temes que afecten el futbol femení espanyol, on ella juga amb el seu club, i va ser contundent en afirmar que "no parlem només d'una qüestió econòmica, sinó que va molt més enllà. Són recursos, són instal·lacions, són mitjans per poder desenvolupar la nostra carrera; no és només diners" i mostrava suport a les companyes de la selecció tot afirmant que "ha quedat demostrat que quan anem totes juntes és quan aconseguim fer avançar el futbol femení".

També forma part de la convocatòria la davantera del Niça, Maria Ruzafa. La 10 de la selecció nacional no ha tingut una bona pretemporada i a causa d'una lesió de genoll no ha començat el curs de la millor de les maneres. "M'he perdut gairebé tota la pretemporada per aquests problemes al genoll" es lamentava. No obstant això, va afegir que "la setmana passada vaig poder tornar a entrenar i en el darrer partit de lliga vaig jugar 15 minuts, tot i que vaig tenir alguna molèstia". La davantera, però va remarcar que "aquesta darrera setmana he pogut entrenar amb normalitat". Ben segur que aquests dies amb la selecció serviran a Ruzafa per recuperar sensacions i ritme competitiu envoltada de les que durant anys han estat les seves companyes de vestidor.

Mig món i dos partits
Molts aficionats al futbol es preguntaven si Guti podria comptar amb Neus Rosas i Lia Gil, que ara viuen, estudien i juguen a futbol als Estats Units, concretament a la Iowa Western Women's Soccer, de la ciutat de Council Bluffs, a l'estat d'Iowa. La resposta és que sí, i Rosas estava ja ahir amb les seves companyes. Gil es continua recuperant d'una lesió al genoll. "Ha estat el primer viatge que he fet sola d'aquestes característiques" explicava Rosas amb un somriure de felicitat i es mostrava "molt contenta de poder venir aquí a sumar amb les meves companyes". Pel que fa a l'experiència, la defensa explicava que "tant la Lia com jo ens hem pogut adaptar molt de pressa perquè ens han posat les coses molt fàcils. És un ecosistema pensat exclusivament perquè juguem a futbol i estudiem. A més a més, les jugadores de segon any ens han acollit molt bé". Un botó més cordat en la jaqueta del futbol femení andorrà, que viu un creixement que fa només uns anys semblava impossible. El següent escull, una vella jove coneguda: Moldàvia.