Dissabte 27 de juliol de 2024
|
07:54 H
La pinya de les jugadores de la selecció nacional després del gol de Marina Fernàndez. (Foto: Xavi Miró / FAF)

Fernàndez i Carrancà donen la primera victòria de la història en la Nations

Andorra la Vella.- Història. La selecció nacional femenina ha escrit la que és, fins ara, la pàgina més brillant de la seva història imposant-se per 1-2 contra Moldàvia, en el primer partit de la Women Nations League. Les de Guti, que han sortit molt nervioses, han sabut tenir el temple necessari després de la bufetada que ha estat el gol de Moldàvia i donar la volta al marcador amb una superioritat i una tranquil·litat que mostren el gran futur que té aquesta selecció.

Les locals han colpejat primer. Feia tres minuts que havia passat el quart d'hora de joc quan Topal ha inaugurat el marcador. La migcentre ha recollit una pilota a la frontal de la defensa andorrana i ha deixat anar una fuetada que ha sorprès Marcet, que malgrat estirar-se a la seva dreta, no ha pogut aturar una pilota que venia amb molt mala intenció, amb un bot just davant de les mans de la portera. Era l'1-0. La potència física de les jugadores de Moldàvia s'imposava davant una Andorra que estava més nerviosa de l'habitual i que no trobava el seu lloc sobre el camp.

Semblava escrit per algun guionista de Hollywood que el primer gol en la competició de la Nations League l'havia de donar la capitana, la històrica Marina Fernàndez, que les ha vist de tots colors en el futbol andorrà. La 9, que juga de migcentre, ha llençat un lliure directe amb potència sobre la banda de la portera Dumic, que s'havia mogut cap a l'altre costat i no ha pogut reaccionar per evitar el gol. Era l'empat a u. Les tricolor s'havien tret la pressió de sobre.

Amb l'1-1 el partit ha canviat de tendència i l'acció ja transcorria més a prop de la porteria de Dumic que no pas de la de Luna Marcet. No obstant això, les jugadores de Moldàvia tenien la lliçó perfectament apresa i deixaven una lleugera llibertat creativa a qualsevol de les jugadores andorranes a excepció de Tere Morató. La del Villarreal, cada cop que rebia la pilota tenia, almenys, dues jugadores que la marcaven. Així han transcorregut els minuts fins arribar al descans, sense que hi hagués cap altra ocasió remarcable.

Erica passa al mig del camp
En l'arrencada del segon acte, Guti ha fet un moviment interessant. Ha retirat Íria Domínguez del camp per donar entrada a Maria Moles, fet que ha alliberat a Erica Gonçalves de l'eix de la defensa i li ha donat més llibertat per anar endavant. Erica, que és una de les futbolistes amb millor xut exterior de la selecció se sumava a la zona ampla. Paral·lelament, Maria da Cruz se situava a l'eix de la defensa, Neus Rosas passava al lateral dret, i Laia Sin avançava la seva posició. Aquesta nova estructura dotava de molt més ordre en la pressió i permetia a Gonçalves desplegar tot el seu futbol.

Durant els primers minuts, Andorra ha estat molt a prop del gol. Dues accions de Maria Ruzafa han estat a punt d'avançar a les tricolor. La primera, quan la 10 de l'equip ha fet una pressió molt bona sobre la sortida de la pilota local i li ha permès recuperar l'esfèric dins l'àrea moldava. La defensa, però ha reaccionat de pressa i s'ha tancat sobre la davantera que estava un xic desequilibrada. Minuts més tard, la mateixa Ruzafa ha marxat per la zona d'extrem esquerre i la seva acció no ha acabat amb èxit.

Un pas endavant
La primera acció de perill de les locals no ha arribat fins al quart d'hora, quan la dorsal 11 Claudia Chiper, ha desbordat per habilitat i ha arribat fins a la línia de fons per centrar endarrere. La pilota no ha trobat rematador. La mateixa jugadora ha fet una acció idèntica que, en aquesta ocasió, ha acabat amb córner. Guti volia guanyar el partit, i ha fet un canvi d'allò més ofensiu. Noa Gallinat ha entrat per Laia Sin en una clara declaració d'intencions. Abans, les locals havien substituït, de manera incomprensible, la seva jugadora més ofensiva, Claudia Chiper. Restaven poc més de 20 minuts de joc.

Tere Morató baixava més al mig del camp per poder tocar la pilota i això produïa un triangle d'allò més interessant el format per la mateixa 6 amb Marina i Erica, que ha permès a les de Guti apropiar-se del mig del camp. I Andorra ha marcat el segon. Una falta al mig del camp ha estat l'inici. Marina Fernández ha penjat la pilota a l'àrea, caiguda al costat esquerre. Morató s'ha elevat amb la seva marcadora i han deixat la pilota botant, a l'altre pal, on arribava Sònia Carrancà que ha rematat i ha fet pujar l'1-2. Amb avantatge i a manca només de 7 minuts més l'afegit, ha tret a Carrancà per donar entrada a Míriam Tizón i reforçar el mig del camp.

Les tricolor no passaven engúnies i, més aviat si havia d'arribar un gol era el tercer de les de Guti. En el minut 87, després d'un córner forçat per Ruzafa, a punt ha estat d'acabar amb un gol de xilena per part de Tere Morató. El remat ha marxat fora, força desviat. El partit entrava en els set minuts finals, l'afegit que havia marcat l'austríaca Marina Zechner. Les tricolor s'han posat la granota de feina, i fins i tot les davanteres baixaven a defensar les accions a pilota aturada. Ja en el 92, Tere Morató ha tret, de cap, una pilota penjada sobre l'àrea de Luna Marcet.

El primer triomf, en el primer partit de la història de la Nations League era a tocar. Calia resistir cinc minuts més. Gallinat ha tingut l'1-3 a les seves botes, però el seu xut ha marxat fora. En quedaven 2. I sense cap més sobresalt, el partit ha vist caure els darrers segons, els que faltaven fins que les jugadores andorranes fessin una pinya al mig del camp per celebrar la victòria, la primera de moltes, de la selecció nacional femenina. Una nova pàgina de la història del futbol del Principat.

FITXA TÈCNICA:

Moldàvia: Dumic; Sivolobova, Badiceanu, Gutu, Virlan; Topal, Cerescu, Colosnicenco, Toma (Cernitu, 75'), Chiper (Doiban 67'); i Colnic (Mardari, 67').

Andorra: Luna Marcet; Laia Sin (Noa Gallinat, 68'), Erica, Neus Rosas, Paula; Sònia (Míriam Tizón, 84'), Maria da Cruz, Marina, Íria (Maria Moles, 46'); Maria Ruzafa i Tere Morató.

Gols: 1-0 Topal (17'), 1-1 Marina Fernàndez (26'), 1-2 Sònia Carrancà (77')

Àrbitre: Marina Zechner (Àustria), assistida per Amina Gutschi i Biljana Iskin. Ha amonestat a Colosnicenco, Toma