Carregant...

Detall de notícia

  • Nicolo Fagiolo i Sandro Tonali en un enrtenament amb la selecció italiana. (Foto: )
Per Eduard Piera, 28/10/2023 A LES 11:22

Segur que això de les apostes ho estem fent bé?

Andorra la Vella.- El cas de les apostes fetes per futbolistes que ha sacsejat el futbol italià sembla que està a punt de tancar-se. Tres joves talents de l'azzurra, Nicolo Fagiolo (Juventus), Sandro Tonali (Newcastle) i Nicolo Zaniolo (Aston Villa) han estat assenyalats per aquest cas i sota investigació per part de la fiscalia. De moment, Fagiolo, que ha col·laborat en la investigació ha rebut una sanció de set mesos i Tonali estarà fora dels terrenys de joc 10 mesos, perdent-se l'Eurocopa de l'estiu vinent.

Els especialistes han determinat que els dos jugadors pateixen ludopatia, una malaltia tipificada i, a banda de la sanció esportiva, tant Tonali com Fagiolo hauran de sotmetre's a diferents teràpies per desenganxar-se del joc. El testimoni del de la Juve era molt demolidor, i estava immers en una espiral de deutes i amenaces prou preocupant, i més ara, en els temps actuals on es parla tant de la salut mental. I la ludopatia també fa referència a la salut mental.

Tenint en compte tot això, i que la malaltia ha estat diagnosticada pels metges i especialistes pertinents, cal sancionar-los? Estem parlant que, almenys a hores d'ara, no s'ha demostrat que hagin incidit en qualsevol resultat per beneficiar-se'n econòmicament. Tampoc hi ha hagut argúcies per arreglar resultats. Simplement estaven enganxats al joc.

Llavors, quin missatge està enviant el futbol a la societat? Que si tens una ludopatia millor que no ho sàpiga ningú si no tindrà connotacions negatives. S'ha deixat passar una oportunitat històrica de poder emprar a dos futbolistes d'elit com a imatge i campanya contra el joc, contra les apostes, sovint il·legals i clandestines, contra tot aquest tipus de conductes que tants joves, i no tan joves, han arruïnat arreu del món en la darrera dècada.

Però no, hem escollit la via coercitiva. I avui els titulars només diuen precisament que Sandro Tonali es perdrà l'Eurocopa i tot el que resta de temporada. Que Fagiolo no tornarà a jugar fins que el curs estigui gairebé acabat. Almenys, en aquest cas, la sanció no era la millor opció.