• Marina Fernàndez remata una falta lateral. (Foto: Xavi Miró / FAF)
Per Eduard Piera, 31/10/2023 A LES 20:52

La qualitat de Bugeja marca la diferència al Nacional

Andorra la Vella.- Andorra ha caigut dempeus contra una Malta superior que s'ha servit de sis minuts d'inspiració de la davantera de l'Inter de Milà, Haley Bugeja per sentenciar el partit (0-3). Guti ha fet diversos moviments en la posició de les seves jugadores. Així doncs, ha situat a Marina Fernàndez al costat de Maria da Cruz a l'eix de la defensa, desplaçant a Neus Rosas al lateral dret. D'aquesta manera ha buscat cobrir el flanc esquerre de l'atac maltès per on tant mal va fer Maria Farrugia. A més a més, la presència de la capitana com a central donava més clarividència a la sortida de la pilota, tant en curt com en llarg. Amb només Maria Ruzafa en punta i un trivot integrat per Erika Gonçalves, Sònia Carrancà i Mïriam Tizón, aquesta última tancant el triangle invertit, la selecicó nacional buscava la velocitat en els contracops tant amb la 10, com amb les dues ales que eren per Laia Sin i Noa Galinat.

El plantejament tricolor ha donat els seus fruits i Malta, en cap moment, s'ha trobat còmoda sobre el camp. De fet, la primera gran ocasió de les malteses no ha arribat fins el minut 26 de joc, i ha estat fruit d'una acció individual. Ha estat Haley Bugeja, jugadora de l'Inter de Milà, que s'ha desfet dins de l'àrea de dues futbolistes i, gairebé sense angle, ha xutat per sobre de la porteria de Luna Marcet. Només cinc minuts més tard, les locals han fregat l'1-0. Laia Sin ha fet una internada pel costat dret i quan estava en el lateral de l'àrea ha rebut falta. La pilota parada l'ha centrat Erica Gonçalves llarga, al segon pal, on s'ha aixecat Marina per rematar de cap, però amb la portera batuda, el cuir ha marxat per sobre el travesser.

Quan millor estava Andorra, les de Guti han comès l'únic desajust defensiu d'aquest primer temps i ha estat fatal. Una pilota filtrada de Marina i Paula ha trobat la internada de Cuscheri, que, aprofitant que totes les defenses estaven fora de lloc, ha creuat la pilota rasa, al segon pal, on lliure de marca entrava Bugeja, que amb un toc subtil ha superat a Marcet, 0-1. El gol ha deixat molt tocada la moral de la selecció, que en l'acció posterior ha encaixat el segon. Un servei de cantonada mal refusat ha deixat una pilota morta dins l'àrea. Totes les jugadores s'han quedat reclamant una falta de la dorsal 21, Bugeja, però aquesta no s'ha aturat i ha aprofitat el desconcert general per rematar des de dins de l'àrea petita i fer pujar el 0-2. De nou la jugadora de l'Inter de Milà ha trencat el fora de joc, arrencant des del mig del camp i marxant en velocitat. Quan ha encarat Marcet, la portera l'ha fet caure; penal. La mateixa Hailey Bugeja ha agafat la pilota i l'ha col·locat a l'escaire dret, mentre la portera es vencia cap a l'esquerra, 0-3. Amb aquest marcador s'ha arribat al descans.

L'arrencada del segon acte ha estat molt similar al primer temps. Andorra contenia les envestides malteses que només aconseguien crear un mínim perill quan agafava la pilota Bugeja. Quan s'havia jugat poc més d'un quart d'hora de la segona part, José Martín ha donat entrada a Tere Morató i Laia Solé per Sònia Carrancà i Míriam Tizón, en un clar intent d'anar a buscar la porteria rival. Cal recordar que la davantera del Villarreal encara està en ple procés de recuperació de la lesió que es va produir al bessó en l'anterior aturada per la Nations League i no estava disponible per jugar més d'una part.

Les tricolor han fregat el gol en dues ocasions en dos llançaments de falta des de força distància, un a càrrec de Marina Fernàndez i l'altre d'Erika Gonçalves. Precisament, en l'acció de la falta de la migcentre, Maria da Cruz ha xocat amb la portera Janice Xuereb i totes dues han necessitat assistència. Al final l'acció ha quedat en un ensurt. Amb el temps complet, Morató ha xutat una falta directa posant en molts problemes a la portera maltesa que ha pogut rebutjar la pilota; la davantera del Villarreal ha tingut encara una altra ocasió però que entre portera i defensa han rebutjat. En el descompte, el marcador ja no s'ha mogut i amb el 0-3 amb què s'ha arribat al descans ha acabat el partit.

FITXA TÈCNICA

Andorra: Luna Marcet; Neus Rosas, Marina Fernàndez,  Maria da Cruz, Paula Marques; Laia Sin (Júlia Domingo, 46'), Carrancà (Tere Morató, 63'), Tizón (Laia Solé, 63'), Erika Gonçalves, Noa Gallinat; i Maria Ruzafa (Íria Domínguez, 78').

Malta: Janice Xuereb; Said (Emma Xuereb, 72'), Zammit, Stefania Farrugia, Lipman; Sciberras, Borg, Cuschieri (Willis, 62'); Bugeja, Carabott (Theuma, 62') i Maria Farrugia (Sultana, 72').

Gols: 0-1 Bugeja (36'), 0-2 Bugeja (40'), 0-3 Bugeja (p) (43'),

Àrbitre: Sofik Torosyan (Armènia) assistida per les també armènies Kristine Grigoryan i Liana Yagmuryan. Ha amonestat a Luna Marcet, Cuschieri, Maria da Cruz,