Carregant...

Detall de notícia

  • El cap de Govern, Toni Martí, aixeca el títol de campions de lliga assolit pel Bàsquet Club Andorra. (Foto: BCA)
Per Eduard Piera, 14/11/2023 A LES 17:35

El cap de Govern del bàsquet

Andorra la Vella.- Sempre es repeteix que el MoraBanc Andorra és un projecte de país. Però, perquè hi hagi aquesta percepció, sempre hi ha un origen, un punt de partida, que converteix un club en un emblema que representa el Principat arreu. "Ell va fer una aposta, en un moment important, amb la visió política que el caracteritzava. Va fer una aposta ferma com feia molts anys que no es feia al bàsquet del país" rememora el president del Bàsquet Club Andorra, Gorka Aixàs, que remarca que "ahir vaig perdre un amic" després que l'expolític traspassés ahir a causa d'un atac de cor.

Precisament, d'ençà de l'aposta decidida de Martí, des de la posició de Cap de Govern, el BCA ha viscut alguns dels millors anys de la seva història. I no és pas casualitat que coincideixin amb els governs del qui també va ser cònsol major d'Escaldes-Engordany. "Ell va entendre com ningú el que podia significar el bàsquet. Al Poliesportiu, tothom s'unia entorn a l'equip, era una causa comuna, fos quin fos el seu origen. Era una manera de viure l'andorranitat des de l'esport" ha afegit Aixàs. El president del Bàsquet Club Andorra ha remarcat que "em va explicar que assolir aquest punt, aquesta cohesió, era una de les coses de què estava més orgullós".

Però la passió de l'ex cap de Govern amb el bàsquet anava més enllà d'una posició política. Tothom qui anava al Poliesportiu, quan ja havia deixat la primera línia política, era habitual veure a Martí en la seva localitat. "Per ell, era innegociable venir a gaudir del bàsquet. Quan era cap de Govern des de la llotja, i després des del seu seient. Gaudir del bàsquet era com una vàlvula d'escapament per ell" recorda el president. "Venir al pavelló era per ell estar entre amics; no es perdia cap partit" ressaltà Aixàs. L'esport en general i el bàsquet en particular van ser una passió i una eina per al polític més important i influent del segle XXI al Principat, a qui s'ha recordat abans de l'entrenament d'avui en un sentit minut de silenci.