Carregant...

Detall de notícia

  • Domi Trastoy i Gonzalo Fernàndez. (Foto: E. P.)
  • Els alpinistes Trastoy i Fernàndez abans de començar la projecció. (Foto: )
Per Eduard Piera, 09/11/2023 A LES 19:36

Kanchenjunga: Més enllà dels límits

Sant Julià de Lòria.- Domi Trastoy i Gonzalo Fernàndez han omplert la Sala Sergi Mas de l'Antiga Casa Comuna de Sant Julià de Lòria per presentar el documental 'Kanchenjunga: més enllà dels límits'. En el film, es projecta l'intent d'ascensió a un dels cims de 8.000 metres més complicats del planeta. "Encara tinc la imatge de veure volar pedres i haver-nos de resguardar" recordava Trastoy que, en perspectiva, afirmava que "vam prendre la decisió correcta de tornar a casa malgrat ser molt a prop de poder culminar el cim". El documental s'ha projectat en el marc de xerrades relacionades amb l'esport organitzades pel comú lauredià. 

El documental reflecteix el patiment que l'equip format per Trastoy i Fernàndez van tenir durant l'expedició. "Vaig haver d'aprendre a ser pacient quan soc molt hiperactiu" detallava Fernàndez, que afegia que "al final has d'aprendre que el ritme te'l marca la muntanya i no sempre és el que tu vols". En la mateixa línia, Trastoy ha afegit que "hem gaudit de l'expedició, malgrat no aconseguir la cirereta".

La duresa del que van passar els dos alpinistes queda reflectida en el film. "La muntanya ens ho va posar molt difícil" deia Domi, que parlava dels moments més durs com l'inici d'edema pulmonar de Fernàndez. Un dels alpinistes que durant aquelles setmanes intentaven l'ascens, en Luís, ja no va tornar i va perdre la vida al Kanchenjunga. "Hi va haver moments molt durs" deien ambdós protagonistes del reportatge.

De cara al futur, tots dos coincideixen en voler tornar a fer equip, tot i que encara no està clar a quina muntanya aniran. "Hem de decidir si farem Pakistan o Nepal; però el primer és trobar els patrocinadors. Aquesta és l'autèntica primera pedra d'una expedició". Sobre la convivència d'expedicions turístiques amb què Trastoy i Fernàndez han fet, el lauredià no té cap dubte que "no tenim res a veure. Nosaltrs obrim traça, anem sense oxigen; però tot és compatible a la muntanya. De fet, ells és com si fessin submarinisme. Tret de les cues aquestes que es fan a l'Everest, que sí que són un problema, la convivència en camp base no és cap problema".