Carregant...

Detall de notícia

  • El secretari d'estat d'Esports, Alain Cabanes, acompanyat dels presidents de la FAN, Joan Clotet, i de la RFEN, Fernando Carpena, i dels responsables tècnics del projecte, Alfonso Maltrana i Carlos Bellón, durant la roda de premsa. (Foto: E. P.)
  • El president de la FAN, Joan Clotet, la directora de banca país d'Andbank, María Suárez, el secretari d'estat Alain Cabanes, el responsable de ventes de Kone a Andorra, Enric Borrellas, la mànager de l'Andorra Esports Cluster, Gemma Riu, i el presidenta de la RFEN, Fernando Carpena. (Foto: E. P.)
Per Eduard Piera, 13/12/2023 A LES 16:52

'Nedar és vida' és la gran aposta estructural de la FAN

Ordino.- La Federació Andorrana de Natació vol fer un pas endavant i aquest matí ha presentat el projecte 'Nedar és vida', la que sens dubte és la gran aposta de l'ens federatiu per fer que les activitats aquàtiques esdevinguin una matèria central en l'educació de qualsevol infant del Principat. Aquesta gran aposta va acompanyada de la Real Federación Espanyola de Natación, que va començar a implementar el projecte ara fa una dècada. "És un projecte que és molt important, i demostra que les federacions, a banda de comptar amb el vessant competitiu, que segueix sent molt important, poden tenir una implicació directa en la vida, en el dia a dia" ha dit el secretari d'estat d'Esports, Alain Cabanes.

Per tal de dur a terme aquesta gran iniciativa, el president de la FAN, Joan Clotet, no va dubtar en cercar quelcom existent i funcionant com era el 'Nadar es vida' de la RFEN. "Aquest és un projecte molt rellevant per la federació per això vam voler fer-lo de la mà de la RFEN, perquè ells el porten implementant des de far anys, el van engegar el 2021, i comptarem amb la seva col·laboració i expertesa per dur-lo a terme" ha afirmat Clotet.

En la mateixa línia, Carpena ha remarcat que "això és més que una col·laboració, perquè podem afirmar que la federació espanyola i l'andorrana són federacions germanes i aquest nou projecte transcendeix el conveni que tenim ja signat". Sobre l'origen del 'Nadar es vida' el president de la RFEN ha explicat que "va ser una mica per casualitat. Un exnedador britànic que vivia a Palma ens va plantejar que no hi havia manera de trobar un lloc perquè les seves filles aprenguessin a nedar i ens va apuntar un projecte similar que s'aplicava al Regne Unit. A partir d'aquí ens vam posar a treballar per fer-ho realitat a Espanya". Cal recordar que en els darrers anys World Aquatics ha fet un projecte de característiques similars a nivell mundial per tal de garantir per a tots els infants del món comptar amb les capacitats bàsiques a l'aigua.

El sistema d'avaluació s'ha anat polint al llarg de la dècada que fa que el programa està en funcionament a Espanya i actualment compta amb 20 etapes, cada una de les quals rep el nom d'un dels protagonistes de 'Buscant a Nemo', gràcies a una col·laboració amb Disney. "Nosaltres parlem d'alumnes, no d'esportistes, perquè considerem que les aptituds a l'aigua són bàsiques per al seu dia a dia en el llarg de la seva vida" ha explicat Carlos Bellón, responsable del projecte. A més a més, ha remarcat que "el que fem no és dir als monitors i formadors com ho han de fer, perquè pensem que cada via per arribar als objectius pot ser bona, sinó que marquem els objectius amb rubrica perquè siguin verificables per part de qualsevol professional". Tot això es realitza amb una web app que permet veure en temps real els progressos dels alumnes i amb els diferents certificats arribant per correu electrònic als pares.

Per al director tècnic de la FAN, Alfonso Maltrana, és "bàsic poder dotar-nos d'eines com aquesta perquè els nens de 0 a 9 anys puguin aprendre a nedar i progressar". Maltrana ha recordat que "no fem això per captar més nens per la competició, sinó perquè creiem fermament que les competències aquàtiques haurien de formar part del currículum escolar com ho fa l'esquí, per exemple". A més a més, fruit de l'acord amb la RFEN, el cost per als nedadors andorrans serà només d'un euro a l'any. "En una següent fase, ens agradaria poder entrar en el currículum lectiu, però som conscietns que això és més complex i implica també un altre ministeri" ha dit Clotet.