Carregant...

Detall de notícia

  • El president de la federació andorrana de Natació, Joan Clotet, a la presentació. (Foto: E. M.)
  • El director tècnic de natació de la federació andorrana de Natació, Alfonso Maltrana, a la presentació. (Foto: E. M.)
  • El director tècnic de natació de la federació andorrana de Natació, Alfonso Maltrana, a la presentació. (Foto: E. M.)
Per Elena Martins, 06/02/2024 A LES 16:43

La FAN defensa els criteris seguits sobre Lomero i Pelegrina

Ordino.- La Federació Andorrana de Natació ha donat aquest dimarts les explicacions pertinents sobre el recurs presentat pel nedador Tomàs Lomero, en referència a les suposades discrepàncies entre els criteris d'avaluació dels competidors per als mundials de natació de Doha, que actualment s'estan disputant. "Fem aquesta roda de premsa per donar més d'explicacions sobre el recurs que va presentar en Tomàs Lomero", ha iniciat el president de la federació andorrana de natació, Joan Clotet.

Els mundials de natació de Doha són l'últim tiquet als Jocs Olímpics de París 2024. És per aquest motiu que sota els criteris de selecció, on prèviament s'havia establert assolir unes marques mínimes per la FAN, és com es seleccionaven als participants. Es tenien en compte els temps compresos entre l'1 d'octubre i el 22 de desembre de l'any passat. "Dintre dels criteris hi havia un aspecte molt important, s'havia de seleccionar a un masculí i un femení" ha mencionat Clotet, que, atesos a les lleis d'igualtat no poden convocar quatre homes i cap dona si no es té un temps estàndard. A més, ha volgut afegir que en aquell moment, no es van assolir les mínimes i de les quatre categories de selecció, van optar per la B, és a dir, segons la puntuació FINA (més de 700 pts. en qualsevol de les proves). Nadia Tudò i Bernat Lomero van ser els dos nedadors que exercien com a primers classificats.

La controvèrsia arriba el dia 21 de desembre, quan Patrick Pelegrina havia realitzat un òptim resultat en piscina 25 metres i el director tècnic de la FAN, Alfonso Maltrana, ho presenta davant la junta directiva. D'allà, s'inicia el procés perquè el nedador pugui participar en el mundial, i quan Lomero presenta el recurs, que derivaria en l'apel·lació per part de la FAN. "Nosaltres hem fet un esforç, en aquests casos, solament hi haurien anat dos" ha apuntat el director tècnic, que a més ha incidit en el fet que "el senyor Tomàs no hi hagués anat, nosaltres ho teníem molt clar que era un masculí i un femení. En cap moment se li ha agafat l'espai".

Maltrana ha declarat que Lomero "és un dels millors nedadors d'Andorra, és el que més internacionalitats té. La federació, com és lògic, comptem amb ell. Sempre. No hi ha cap problema per la nostra part". Li ha desitjat una bona progressió del seu rendiment i ha començat explicant que el rendiment esportiu és "la principal dada objectiva que tindrem a l'hora de definir i proposar candidats per representar a Andorra". Mitjançant una taula classificatòria avaluativa és com han pogut calcular les puntuacions, inclús dels nedadors que no s'han pogut classificar. En aquesta, s'ha mostrat com Pelegrina disposava de la puntuació necessària tenint més de 800 pts., només per sota de Bernat Lomero. "Si es fa una marca posterior al 22 de desembre, ja no es té en compte, perquè la federació internacional no deixa utilitzar aquests temps" ha recalcat.

Fan ús de només les competicions que compten com a proves olímpiques, ja que si fan servir les que no són "ens hem trobat esportistes que van cap a aquestes proves i això provoca que no augmentem mai el nostre nivell en les olímpiques. Llavors, la nostra possibilitat de ser elegibles és menor" ha revelat. El director tècnic ha donat suport a les paraules de Clotet "no ens podem permetre que hi vagin dos o tres, simplement participarem amb el mínim". A banda, han incidit en el fet que tenint pocs nedadors, si algun fa un rendiment excel·lent que no compleix exactament amb els requisits i està dins dels terminis, es pot prendre aquesta decisió, sempre havent realitzat la prova pertinent.