Carregant...

Detall de notícia

  • La federació de rugbi (FAR) i la selecció andorrana absoluta de rugbi XV durant la presentació. (Foto: E. M.)
Per Elena Martins, 04/04/2024 A LES 21:37

Les 'grandalles' continuen escrivint la història

Andorra la Vella.- La selecció femenina de rugbi XV farà història dissabte en disputar el primer partit oficial a Andorra de la modalitat contra Bulgària i que, alhora, computa per al rànquing mundial. En aquest sentit, ha sigut tot un repte arribar fins a aquest moment per les dificultats econòmiques que comporten. "Tot i ser un 'test match', és una pilota que s'engega ara i esperem que pugui continuar el camí" ha expressat el seleccionador, Jeannot Martinho.

La travessia inicia el 2021 quan es du a terme la primera actuació de l'equip a Còrsega després de diversos arranjaments entre les dues federacions. Llavors, arran dels bons resultats assolits en l'àmbit europeu i en els Jocs dels Petits Estats, la FAR van començar els tràmits per poder inscriure-les a Europa. Així doncs, des de l'entitat continental van al·legar que no podien fer front a les despeses econòmiques dels països més petits, factor que se li va unir a l'època post-Covid. Ara, però, la federació ha hagut d'assolir les despeses d'allotjament de la selecció de Bulgària. "No és el mateix haver d'acollir a un club de rugbi 7, on com a màxim venen 15 persones, que de XV, on mínim són un equip de 30" ha recalcat la seleccionadora Bea Candela.

"La federació sempre ens ha recolzat i acompanyat en el camí i s'ha de valorar de forma molt positiva" ha esmentat la capitana 'Nana'. En aquest sentit, l'altra capitana Noelia Pauls ha explicat que és una cita que fa especial il·lusió, ja que moltes d'elles es tornen a retrobar després d'haver compartit temps en la sub-18 o en categories inferiors. "Aquests tres dies de concentració passaran molt de pressa, però tenim moltes ganes de jugar a casa" ha expressat.

El president de la FAR, Jean Marc Falux ha ressaltat que s'estan "obrint contactes amb la realització d'aquest partit a Andorra".

Les grandalles seleccionades

El 80% de les jugadores seleccionades pertanyen al club nacional, i en concret, cinc d'elles estan en els equips de les categories més altes a escala internacional regional. De fet, Candela ha valorat de manera molt positivar el fet d'haver de seleccionar entre esportistes, ja que uns anys endarrere era impensable.

Així doncs, les grandalles convocades són Chiara Cerqueda, Mireia Galiano, Xènia Torres, Andreia Teixeira, Lea Mora, Cèlia Palumbo, Erika Maldonado, Nadia Olm, Carla Micas, Mariona Barcons, Anna Fornsubirà, Cristina Modesto, Noelia Pauls, Francesca Guasch, Noa Sánchez, Aroa Montoto, Dunia Urrea, Noelia Mendes, Nuria Ayach, Patricia Sucarrat, Daniela Ferreira, Zoe Sánchez, Claire Horswill, Frida Jiménez i Sarah Soarez.

El duel contra les balcaniques

"Al 'seven' no hem perdut mai, però en aquesta disciplina entra la línia defensiva i no sabem per on sortiran" ha declarat 'Nana'. En aquest sentit, el test match pot convertir-se en tota una odissea. A les 18 hores, les grandalles trepitjaran l'Estadi Nacional en cerca d'una victòria davant l'afició. Abans, però, es té previst un entrenament de les noies amb els equips base en una trobada educativa i per cohesionar. Per apujar el nivell, farà d'àrbitre Lorena Martínez Fernández, que ja ha participat en matxs d'elit a Espanya (tant de rugbi masculí, com femení) i de forma internacional, sent la millor del país. "Serà una jornada agradable i familiar, encara queden un parell de sorpreses. Convidem a tothom a venir" ha conclòs Candela.