Dissabte 27 de juliol de 2024
|
08:10 H
El conseller d'Esports i Reactivació Econòmica, Nino Marot; el cònsol menor d'Encamp, Xavier Fernàndez; el ministre de Turisme, Jordi Torres; i el director de Spartan Race, Àngel Sanz. (Foto: E. M.)
El conseller d'Esports i Reactivació Econòmica, Nino Marot; el cònsol menor d'Encamp, Xavier Fernàndez; el ministre de Turisme, Jordi Torres; i el director de Spartan Race, Àngel Sanz, durant la presentació de l'Andorra Spartan Trifecta Weekend 2024. (Foto: E. M.)
El ministre de Turisme, Jordi Torres. (Foto: E. M.)
El cònsol menor d'Encamp, Xavier Fernàndez, durant la presentació de l'Andorra Spartan Trifecta Weekend 2024. (Foto: E. M.)
El conseller d'Esports i Reactivació Econòmica, Nino Marot. (Foto: E. M.)
El ministre de Turisme, Jordi Torres, i el director de l'Spartan Race, Àngel Sanz, durant la presentació de l'Andorra Spartan Trifecta Weekend 2024. (Foto: E. M.)
El director de l'Spartan Race, Àngel Sanz. (Foto: E. M.)

L'Spartan Race negocia la seva continuïtat amb els 5.500 inscrits d'enguany

Encamp.- La cursa Spartan Race enceta la 9a edició al país amb quasi 5.500 inscrits, una xifra que s'ha valorat molt positivament durant la presentació de la cita, i que ha provocat que ja es parli d'introduir un nombre màxim d'inscripcions. "Ara ho dèiem amb l'Àngel (Sanz), és el moment en el qual arribes a pensar en un topall, perquè realment ja és molta gent i al final, qui vingui ha de tenir una experiència positiva" ha declarat el ministre de Turisme, Jordi Torres. Així doncs, sorprèn la forta participació en la categoria infantil amb més de 900 nens i nenes que correran aquest divendres de 10 a 12 hores. Aquest èxit fa que existeixi una forta creença de renovació pel que fa a la continuïtat de la cursa al territori. El conseller d'Esports i Reactivació Econòmica, Nino Marot, i el cònsol menor d'Encamp, Xavier Fernàndez, han assegurat la seva continuïtat fins al final de la legislatura l'any 2027 a causa del conveni signat amb Spartan Race. Per la seva banda, Torres ha declarat que no existeix un contracte signat per part d'Andorra Turisme amb la cursa, però que, "al final, sempre que les xifres de qualitat es respectin amb la bona valoració de l'esdeveniment, ens aporta valor i nosaltres no podem fer res més que apostar-hi".

"És una prova esperada per a tots els veïns, comerços, restauradors i establiments de la parròquia" ha mencionat Fernàndez en el marc de les accions de foment de la parròquia durant els mesos de maig i juny, l'anomenada "temporada baixa". En aquest sentit, especialment l'Spartan, és una cita que dona molta vida a Encamp. Segons ha revelat el cònsol menor, per aquest cap de setmana, l'ocupació hotelera ja és al 100% i durant el dia, participaran uns vuit restauradors per arribar a cobrir "totes les necessitats dels assistents", ha confirmat Marot. Enguany, per primer cop la participació espanyola ha baixat del 50%, però l'aspecte positiu és que hi ha un 30% d'inscrits amb nacionalitat francesa. "Això bé gràcies a la pressió que han posat (comú d'Encamp i Andorra Turisme) i que provoca que tot estigui molt equilibrat" ha assenyalat Sanz. A més, el director ha confirmat la representació de 48 països en total.

La Spartan Race creix i està en constant innovació, dos aspectes que no són fàcils si es continua realitzant en la mateixa situació geogràfica, segons ha qualificat Sanz. "Principalment, es dona per tres raons: la facilitat i la versatilitat que ens dona aquest pais; la col·laboració publicoprivada tan eficaç, cosa que us asseguro que no trobem en cap altre lloc; i finalment, l'experiència única que viuen els participants" ha enumerat. Tot un plec de factors que s'ajunten i provoquen que edició darrere edició les inscripcions vagin a l'alça, així com la repercussió mediàtica. "Pots haver estat en qualsevol altra cursa d'Europa, però com no facis la d'Andorra, encara no has fet la bona" ha assenyalat.

En conseqüència, les enquestes de valoració que es realitzen periòdicament en acabar la cita estan en constant augment. De fet, el ministre de Turisme ha mencionat unes puntuacions de 8,5 i 8,7 en els anys 2022 i 2023, respectivament. "Tenim en compte totes les enquestes de valoració que fem pels diferents esdeveniments, quan ja ens situem en una xifra superior a vuit, creiem que és un esdeveniment que aporta valor i en aquest cas s'ha demostrat", ha remarcat. Segons les xifres aportades, un més d'un 90% dels corredors són estrangers, el que provoca que pernoctin al país una mitja de 2,2 nits. "Aquest 2024 ja s'han superat 12 milions de pernoctacions a Andorra, i estem per sobre dels 9,5 milions de turistes, són xifres molt importants" ha confirmat.

Quatre modalitats, festa assegurada

Els quasi 1.000 participants infantils de l'Spartan Kids es dona gràcies a la col·laboració de l'organització, centres i equips educatius d'Encamp en aquesta jornada de Festa major de l'esport. Durant dues hores al matí, els més petits podran gaudir d'un dia en què es combina l'activitat física amb la festa. Així doncs, les altres quatre modalitats han quedat "molt ben distribuïdes", segons ha esmentat Sanz.

En la distància Sprint (5 quilòmetres i 20 obstacles) hi ha 1.400 inscrits; en la Super (10 quilòmetres i 25 obstacles) 1.300 participants; en la Beast, 1.100 corredors realitzaran 21 quilòmetres i 30 obstacles); i finalment, gairebé 400 en l'Ultra (50 quilòmetres i 60 obstacles), la distància més dura que assoleix una xifra insòlita.

Talls de mobilitat a la parròquia

"Hi haurà talls intermitents, molt curts, a les zones de sortida" ha confirmat Marot. Així doncs, aquesta gran Festa major de l'Esport, que donarà el tret de sortida divendres a les 10 hores, portarà la primera afectació després de l'entrada a les escoles (9.15 hores) és convertirà en zona de vianants tota l'avinguda sant Martí fins a la plaça del Consell General. L'aparcament de sant Miquel estarà totalment inhabilitat, ja que és la línia d'arribada, així com l'aparcament de Prat de Baró 2 que es tancarà parcialment en ser la meta del nucli urbà amb diversos obstacles. En addició, el pàrquing de les Feixes del Funicamp tampoc estarà en funcionament, excepte per a caravanes.

Per pal·liar tots aquests problemes per estacionar els vehicles, s'ha cedit una parcel·la al terreny del costat de la rotonda del Dallaire totalment accessible i gratuïta. "Posem a disposició l'aparcament del Funicamp, que té una capacitat de 500 places més la resta d'aparcaments disponibles a la parròquia" ha conclòs Marot.