Dissabte 27 de juliol de 2024
|
12:47 H
Els cònsols de Sant Julià de Lòria, Cerni Cairat i Sofia Cortesao i la presidenta de la Federació Moticiclista d'Andorra, Natàlia Gallego. (Foto: FMA)

Sant Julià de Lòria ja respira Trial

Sant Julià de Lòria.- La parròquia de Sant Julià de Lòria ja respira trial. I és que des d'aquest divendres al matí, el gran gruix dels pilots que participaran en la prova doble d'Andorra ja es troben a la parròquia. A banda de tota la tasca organitzativa, la jornada ha començat amb la conferència de premsa de la FIM amb els vuit pilots escollits per la Federació Internacional on hi havia Edgar Garcia i George Hemingway de Trial3; Sondre Haga de Trial 2 i Matteo Grattarola, Jaime Busto, Gabriel Marcelli, Adam Raga i Toni Bou de TrialGP.

Cal destacar el missatge unitari per part dels vuit pilots en què destaquen que a Andorra "caldrà estar pendent de la meteo, ja que canviaran molt les zones del dissabte que hi haurà sol a la de diumenge que es preveu que hi hagi pluja". La roda de premsa (que ha comptat amb la presència de la cònsol menor laurediana, Sofia Cortesao; el conseller d'Esports, Marc Ferrer; Ignasi Verneda, vicepresident primer de la FIM; Kattia Juárez, directora de la comissió sostenibilitat de la FIM i la presidenta de la Federació de Motociclisme d'Andorra, Natàlia Gallego) ha servit per constatar que la doble prova andorrana destaca per la seva aposta per la sostenibilitat. En aquest sentit, Toni Bou explicava que "és important tenir consciència d'això".

Precisament, després de l'èxit de la segona edició de KISS Motegi, el programa insígnia de la FIM per a l'organització d'esdeveniments sostenibles es trasllada ara a les muntanyes d'Andorra, al cor dels Pirineus. El trial andorrà és un clàssic, i el seu programa de sostenibilitat s'ha fet conegut. La FMA ha guanyat en dues ocasions el Premi FIM a la Sostenibilitat (el 2013 i el 2015). Aquesta edició se centrarà en la biodiversitat, i totes les activitats de sensibilització durant l'esdeveniment estaran vinculades a la protecció i promoció de la biodiversitat.

Un dels moments més significatius de la competició serà la signatura de suport a la recent inclusió de la FIM en el marc d'Esports per a la Natura, una iniciativa conjunta de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, el Comitè Olímpic Internacional, el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, la secretaria de la Convenció sobre la Diversitat Biològica i la Filantropia de Bertarelli. Té com a objectiu oferir accions transformadores per a la natura en tots els esports per a l'any 2030 i més enllà, permetent als esports, defensar la natura i contribuir a la seva protecció i restauració. Proporciona un pla de joc per als esports, a tots els nivells, per accelerar i inspirar els altres, a prendre mesures per la natura.

KISS Andorra s'organitzarà per tercera vegada. L'organització està a càrrec d'un grup de voluntaris membres de la FMA. En totes les edicions, 'l'equip verd' es dedica a dur a terme diferents accions, aquesta vegada enfocades a donar a conèixer la biodiversitat de les muntanyes d'Andorra. Així, es repartiran 'kits' a tots els voluntaris de la zona, així com als participants, amb especial èmfasi en els infants.

L'elaboració d'una avaluació d'impacte ambiental o el càlcul i compensació de la petjada carboni són algunes de les accions que es duran a terme.